Nieuwe uitgave

Deel 2 van Bill Mensema’s Decade-reeks – Het pact van de Pont Neuf

Redactie, geplaatst op 21 februari 2020


Bill Mensema is bezig met een bijzonder project. In een cyclus van liefst tien romans beschrijft hij de ommekeer in het leven zoals dat eind jaren ’70 / begin jaren ’80 plaatsvond. Bill heeft een bijzondere schrijfstijl: vol ironie en zelfspot, met levendige en humoristische scènes, uitzonderlijke dialogen en gebeurtenissen die tegen de slapstick aanhangen. Die stijl komt dan ook het beste tot zijn recht in korte romans. Vandaar deze serie van tien romans, de reeks is Decade gedoopt.

Bill Mensema kwam in 1960 ter wereld in Delfzijl als zoon van een Groninger zeeman en een verpleegkundige uit Wales. Als jongen was hij al actief als striptekenaar en redacteur van diverse kleinschalige bladen, zoals Secular, Ibn Battuta en Vera Krant. In zijn studententijd in Groningen verschenen recensies, columns, beschouwingen, pamfletten, strip- en andere verhalen van zijn hand en al snel werd hij tot eindredacteur van Vera krant gebombardeerd.
In 1981 stond hij voor het eerst op de planken als leadzanger van de door hemzelf opgerichte band Crimes of Nature, die tot ver in Zuid-Europa gehoord werd en inmiddels voorgoed in de Groninger pop-annalen is bijgeschreven.

Optreden zit hem in het bloed. Hij beklom vanaf 1982 het podium met het duo Bob & Bill, performing poets, onder meer als voorprogramma van Allan Ginsberg en op het One World Poetry Festival te Amsterdam. Bill schreef in die tijd ook enkele sketches die in het Grand Theatre en Prinsentheater in Groningen werden opgevoerd.
Samen met Klaas Koetje, Paul Lamens & Moniek Burgers maakten Bob & Bill begin jaren negentig een radioprogramma voor de Groninger stadsomroep OOG Radio. Voor dit programma schreef hij diverse hoorspelen. De meest populaire waren Het Paasverhaal en de vierdelige familiesage van Don Corleoninga uit Uithuizermeeden.

Vanaf 1993 begon Bill regelmatig naar de Verenigde Staten en later naar Australië te reizen, om nieuwe inspiratie op te doen. Hier ontstonden de eerste verhalen over zijn jeugd in Delfzijl en Appingedam. Tegenwoordig woont hij weer in Groningen. Sinds enkele jaren treedt hij ook weer op, deze keer solo, met zijn eigen verhalen.

“Waar het eerste deel – ‘Mannenborstjes’- vooral over liefdesverdriet gaat, draait het in dit deel om vrijheid. Daarvoor moet het verleden wel eerst op de juiste wijze – volgens Het Pact van de Pont Neuf – worden afgesloten. Maar het is alsof de duvel ermee speelt: er valt teveel sneeuw, er zijn wilde achtervolgingen, er is een Duitse rockster, een joint in de Alpen & een terroristenmeisje in Oostenrijk. Je mag geen kind voortrekken. Dat geldt ook voor boeken. Ik hou evenveel van ze. Maar eerlijk gezegd vind ik dit boek mijn beste. Ik ben er buitengewoon trots op. Met dit boek begrijp ik eindelijk wat ik echt aan het doen was. Ik zag de lange weg ernaartoe & nu ook waar het naartoe moet”. – Bill Mensema.

Het Pact van de Pont Neuf is verschenen bij Uitgeverij Passage.