Nieuwe uitgave

Drs. LP

Redactie, geplaatst op 20 april 2017


De eerste LP van Drs. P uit 1966 is opnieuw uitgebracht door Concerto Records, in een beperkte oplage van 500 stuks (genummerd) op 180 grams vinyl. En met cd erbij met 9 bonustracks, waaronder drie singles uit de periode 1963-1966: Ripspiqué, Het Trapportaal en Het Hart Eener Deerne.

In de jaren ’50 nam Heinz Polzer onder zijn eigen naam in Djakarta en New York zijn eerste nummers op, in een heel kleine oplage van drie of vier exemplaren op lp’s van glasplaten. In 1958 volgde een ep’tje in een oplage 400 exemplaren voor het Rotterdamsch Studenten Corps. Daarna van 1963-1966 onder de naam Drs. P en Drandus P verschenen er drie ep’tjes, met alleen pianobegeleiding.

De Drs. LP uit 1966 is feitelijk het debuut geweest voor het ‘grote’ publiek. De studentikoze sfeer die de afgestudeerde economiedocent met zich meebracht is hier ten volle aanwezig, maar Heinz Hermann Polzer was niet zomaar een tekstdichter voor de studentenvereniging. Hij had een sterk ontwikkelde taalvaardigheid, gevoel voor literatuur en schreef menig lied met eeuwigheidswaarde. Denk aan Dodenrit, het waanzinnige Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei en het hier aanwezige De Zusters Karamazov. Niet zomaar carnavalshits, dat was hem vreemd. Jubelzang is een serieus, maar ook erg grappig kerstlied en het Trapportaal simpelweg geniaal. Het album wordt aangevuld met de originele epeetjes uit de periode 1963-1966, waarop de man zichzelf op de piano begeleid. Alles voorbeeldig geremastered van de originele mastertapes.