Nieuwe uitgave

Een afgedane zaak – Patrik Ouředník

Redactie, geplaatst op 1 april 2017


Een afgedane zaak
laat zich lezen als een detectiveroman. Er vindt een reeks misdaden plaats rond een bejaardensoos in het postcommunistische Praag. Naarmate het verhaal vordert, wordt de lezer steeds meer verrast door de vorm van het relaas. In het nawoord beschrijft Jean Montenot dit boek als een ‘metafysische thriller’. Er is sprake van een schaakspel tussen de auteur en de lezer. Zodra de lezer de intenties van de schrijver denkt te begrijpen, zijn alle stukken alweer verzet. Pasverworven zekerheden maken plaats voor alsmaar bredere vraagstukken: ‘Is het mogelijk betekenis te geven aan alles wat zich voordoet in iemands bestaan?’ De lezer zou zich zelfs ook kunnen afvragen: ‘Wie is Jean Montenot eigenlijk?’

Een afgedane zaak is aan de andere kant een bijtende satire op de moderne Tsjechische maatschappij.

Patrik Ouředník (Praag, 1957) is een van de belangrijkste Tsjechische auteurs van de twintigste eeuw. In 1984 ging hij in ballingschap naar Frankrijk, waar hij sindsdien woont. Ouředník heeft een omvangrijk oeuvre van romans, essays en poëzie op zijn naam staan. Hij is vooral bekend van het boek Europeana. Een zeer korte geschiedenis van de twintigste eeuw, dat door The Guardian gerekend werd tot ‘The Decade’s Best Books’. Behalve schrijver is Ouředník ook vertaler. Hij heeft onder andere werk van Raymond Queneau, Samuel Beckett en Boris Vian vertaald. Zijn oeuvre kenmerkt zich door het spelen met taal, intertekstualiteit en sociale kritiek. In 2014 ontving hij de Tsjechische Staatsprijs voor Literatuur. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan dertig talen.

Een afgedane zaak van Patrik Ouředník, vertaald uit het Tsjechisch door Edgar de Bruin, is uitgegeven door Zimiri Press.