Nieuwe uitgave

Een ode aan het bruine café

Redactie, geplaatst op 14 oktober 2017


Het bruine café dreigt te verbleken. En met de klassieke kroeg verdwijnt een manier van leven die Midas Dekkers aan het hart gaat. In Volledige vergunning beschrijft Midas Dekkers zijn favoriete cafés in heel Nederland. Met hun eigenzinnge eigenaren of barkeepers, kroegtijgers, de mores aan de stamtafel, de geneugten en gevaren van drankgebruik, en veel meer.

Midas Dekkers: “Ik ben onder de bar geboren. Zo heet dat als je van jongs af in een café bent opgegroeid. Mijn eerste vader had een café in Haarlem, de tweede een in Amsterdam.”

Midas Dekkers werd zelf geen kastelein, maar bioloog en schrijver en een boek over bijzondere cafés moest er dus wel een keer van komen. Het café lijkt immers het ideale mensenverblijf en Dekkers komt er dan ook graag, als gast en als observator. “In het café overvalt je een behaaglijkheid die je snel vrede met de wereld doet sluiten.”

“Tussen huis en hemel ligt de kroeg. Een oase van troost en verlangen. Een goed café is alles. En toch ook veel niet. Het is geen oord van verderf en zeker ook geen plek van vertier. Niet voor de lol moet je in het café zijn, maar voor het leven.”

Midas Dekkers is bioloog en schrijver. In 2016 presenteerde hij het tv-programma Het ei van Midas. Hij publiceerde eerder de succesvolle boeken Lief dier, De vergankelijkheid, De kleine verlossing en De thigmofiel.

Volledige vergunning wordt uitgegeven door Uitgeverij Bas Lubberhuizen.