Nieuwe uitgave

Een rondleiding door Het paleis van Typografisch Metselwerk online

Redactie, geplaatst op 2 april 2020


Een rondleiding door Het paleis van Typografisch Metselwerk online: bezoek de negen afdelingen en ontdek nieuwe toevoegingen.

Overzicht ‘The Whole Palace’
Wees welkom om de door Janna en Hilde Meeus ontworpen website te bezoeken. Een tocht door Het Paleis van Typografisch Metselwerk begint hier, met een overzicht van alle collecties, presentaties en activiteiten in een labyrinthisch geordende lay-out. De meest recente onderdelen staan groter bovenaan, teksten zonder beeld zijn herkenbaar aan hun beginkapitaal. Beweeg met de cursor over de beelden en kapitalen om de titel te zien.

Om een indruk te krijgen van de plattegrond van Het Paleis van Typografisch Metselwerk kies je voor ‘Take a tour through the floorplan, an overview of the nine departments of the Palace’. Maar misschien wil je eerst wat meer te weten komen over wat ‘Typografisch Metselwerk’ eigenlijk is? Ga dan naar The Masonic Lobby waar uit elke afdeling 1 artefact bijeen is gebracht, 9 objecten aan de hand waarvan gids Dirk van Weelden het verhaal van de professie vertelt.

 

Afdeling
Na de introductie in de lobby is het tijd om zelf op verkenning te gaan. Volg bijvoorbeeld de negen afdelingen Sign, Symbol, Ornament, Construction, Poetics, Play, Order, Craft en Practice. In het overzicht van elke afdeling lees je kort wat je daar kunt verwachten en kies je vervolgens een ruimte om te bezichtigen. Zo creeer je een eigen route door het oneindige bouwwerk.

Let op: veel ruimtes zijn nog onder constructie. In sommige wordt nog gewerkt om de collectie bijeen te brengen, andere kamers, zalen of paviljoens wachten op een expert om een betekenisvolle invulling te geven aan de verzamelde objecten. Het Paleis van Typografisch Metselwerk is namelijk nooit af, zelfs in de meest uitgewerkte ruimtes zoals de Tracing Board Treasury of The Labyrinth of Scripts is altijd nog wel werk te doen.

 

Ruimte
Neem maar eens een kijkje in zo’n ruimte, in The Typotectural Suites bijvoorbeeld. Elke ruimte is gebaseerd op een collectie bronmateriaal (source collection), in dit geval zijn dat 54 voorbeelden van ambiguiteit tussen architectuur en typografie. Van een paviljoen opgebouwd uit karakters tot een leesbare stad, van letters als een kaart tot een bakstenen alfabet: ze zijn hier, ieder met een korte omschrijving, bijeengebracht.

Vervolgens is er in The Typotectural Suites een tekst van Tony Côme te vinden die een aantal van deze voorbeelden met elkaar in verband brengt en kun je de vier bouwplaten en de daaruit geconstrueerde modellen bekijken die Richard Niessen heeft ontworpen en die te zien waren in het Alphabetum in West, Den Haag.

En zo zijn er tot nu toe al 25 ruimtes in Het Paleis van Typografisch Metselwerk te bezoeken, en elke route rijgt een ander verhaal aaneen. Toch is de uiteindelijke boodschap dezelfde, want het doel van deze imaginaire constructie is om een ​​pleidooi te houden voor de pracht en verscheidenheid van de grafische talen, om de overvloed, poëzie en uitweidingen van het ambacht te tonen en de intrinsieke waarden van grafisch ontwerp te koesteren.

‘The Palace of Typographic Masonry – a guided tour’
Wil je een exclusieve rondleiding door filosoof en schrijver Dirk van Weelden als je gids? ‘The Palace of Typographic Masonry – a guided tour’ is een vuistdik boek waarin Van Weelden zijn reflecties op de tentoongestelde voorwerpen in de negen afdelingen geeft en hij stelt je voor aan de mensen die we ontmoeten als we een ruimte binnenkomen: Juan Luis Blanco, Nejc Prah, Hansje van Halem en Mienke Simon Thomas, Tony Côme, Fanette Mellier, Studio Moniker, Matthijs van Boxsel, Daniel Wiesmann, Harmen Liemburg, Julius Vermeulen en Els Kuijpers. Het boek, onder redactie van Richard Niessen, ontworpen door Esther de Vries, gedrukt door ArtLibro | Coers & Roest, telt 348 pagina’s en is 21,5 x 27,7 cm groot en is uitgegeven door Spector Books.