Nieuwe uitgave

Enerzijds/Anderzijds

Redactie, geplaatst op 28 januari 2018


In Enerzijds/Anderzijds kijkt Vlaamse auteur Pol Hoste verwonderd naar de menselijke soort en haar voortbrengselen. 25 kunstenaars helpen de blik van de schrijver (on)scherp te stellen.

‘Zo is het leven,’ zegt hij. Dan kijkt de familie even op van haar bord met varkensgebraad, erwtjes en worteltjes, kortom groentekrans, legt een hete aardappelkroket opzij en noemt het de gang van zaken. Grasland wordt omgezet in vlees. Daar zorgen koeien voor.

Enerzijds/Anderzijds is vintage Pol Hoste. In scherpe, humoristische en poëtische verhalen onttakelt hij het idee dat wij in een eenduidige wereld leven. Kijk om je heen, lijkt hij te willen zeggen, kijk naar de beelden, luister naar de gesprekken, zie en hoor je dan niet iets heel anders? Alle pogingen om het verhaal van onze tijd te vertellen stranden, al was het maar omdat er behalve de gebeurtenissen van vandaag ook ontelbare geschiedenissen in meeklinken. Men zegt nooit precies wat men zegt. Dat is zorgelijk, soms, maar de permanente staat van miscommunicatie waarin we verkeren is ook het beginpunt van de wonderlijke redeneringen, poëtische evocaties en lyrische spraakverwarringen die Enerzijds/Anderzijds tot een literaire explosie maken.

Pol Hoste (Lokeren, 1947) is schrijver van een tiental romans en kortverhalen, essays, theaterschrijver, recensent, essayist en dichter. Hij debuteerde in 1979 met de roman De veranderingen, waarin hij tegen de achtergrond van de Gentse dokwerkersstaking beschrijft hoe het engagement van een linkse intellectueel geleidelijk wordt aangetast. Hoste ontving de Cultuurprijs van de Stad Gent, de Dirk Martensprijs van de Stad Aalst, de Arkprijs van het Vrije Woord en De Louis Paul Boonprijs van de multidisciplinaire kunstenaarsvereniging Honest Arts Movement vzw, waarvan Louis Paul Boon in 1974 de medestichter. Hoste werkte mee aan radio- en televisieprogramma’s over kunst en cultuur. Hij is recensent Nederlandse literatuur en publiceerde een vijftigtal literaire bijdragen in Vlaamse en Nederlandse tijdschriften.

Over nY books
Enerzijds/Anderzijds is een uitgave van nY, tijdschrift voor literatuur, kritiek en amusement. De band tussen nY en Pol Hoste gaat vele jaren terug. Een aantal van de teksten uit het boek verscheen eerder in nY, online of op papier. Vanaf 2018 zal nY onder de vlag van nY books twee titels per jaar uitbrengen, als e-book en in print.