Nieuwe uitgave

Fiets onder de waterspiegel

Redactie, geplaatst op 4 november 2016

Boekomslag Fiets onder de waterspiegel
In november verschijnt
Fiets onder de waterspiegel, verhalen en foto’s uit de werkelijkheid, het tweede boek van Ilona Verhoeven bij uitgeverij In de Knipscheer. Een inspirerende verzameling korte verhalen, schetsen en overdenkingen, afgewisseld met begeleidende foto’s van onverwachte, vaak mooie, soms vreemde situaties.

Oude bomen, holle bomen, vogels, honden, katten, vlinders, paarden, vissen maar ook rondzwervende matrassen, een uit de muur wandelende geldautomaat en een op drift geraakte botsauto zijn slechts enkele voorbeelden van hetgeen de schrijfster op haar pad aantreft. En vaak is het net even anders dan het op het eerste gezicht lijkt.

Toeval, verrassingen en absurditeiten. Daar draait het om in Fiets onder de waterspiegel, waarin schrijver en kunstenaar Ilona Verhoeven op aanstekelijke wijze de werkelijkheid beschouwt. Parallel aan de door haar gemaakte momentopnamen brengt ze schrijvend een ode aan de verbeelding. De ruwe poëzie van het dagelijks leven vormt hierbij een eindeloze inspiratiebron.

Op donderdag 10 november vindt de boekpresentatie in Paradiso plaats.

Over de auteur
Ilona Verhoeven (Amsterdam, 1974) is een originele stem in de nieuwe Nederlandse literatuur. Ze woont en werkt in Berlijn en Amsterdam. Haar dikwijls zeer korte, licht absurdistische vertellingen wisten al vele lezers te bekoren. Een groot aantal van de in deze bundel opgenomen stukken stond wekelijks als ‘gevonden situaties’ in nrc.next en is voor deze uitgave aangevuld met een aantal niet eerder gepubliceerde teksten en beelden.

Haar bundel Voor de eerlijke vinder uit 2012, waarin ook collages van de auteur zijn opgenomen, werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs voor het beste literaire debuut. Over Voor de eerlijke vinder schreef de pers: ‘Nieuwe speelsheid’ (Leeuwarder Courant), ‘Ze creëert dat het een lieve lust is’ (Nederlands Dagblad), ‘Proza dat een onthutsend inzicht biedt in de ongerijmdheid van het leven’ (Literatuurplein), ‘Een bizarre collectie tekstflarden maar het beste wat ik in lange tijd las’ (Goodreads).