Nieuwe uitgave

Fotocollages Jos Houweling

Redactie, geplaatst op 19 januari 2018


Kunstenaar Jos Houweling (74) maakt boeken met fotocollages. Het Centre Pompidou kocht zijn werk uit de jaren zeventig aan en bereidt een tentoonstelling voor. Dit voorjaar publiceert Houweling bij uitgeverij Voetnoot drie nieuwe fotoboeken; eentje over voetbal, een ‘portretcatalogus’ en een boek met ‘afvalstillevens’.

Jos Houweling (Amsterdam 1943) is een Nederlandse beeldend kunstenaar, curator, docent Gerrit Rietveld Academie (1976-1998), directeur Sandberg Instituut Amsterdam (1998-2010), onderwijsvernieuwer en bestuurder. Bekendheid verwierf hij met een aantal fotoboeken zoals het 700 Centenboek (1975), dat verscheen ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Dit boek bevat ca. 200 collages van alledaagse voorwerpen zoals putdeksels, deurbellen, driewielers, handkarren en auto’s in pyjama. Het Centre Pompidou in Parijs heeft deze collages in 2017 aangekocht en organiseert in 2018/2019 een tentoonstelling.

Afgelopen 10 januari verscheen een interview met Jos Houweling in de NRC.

Bal en voet
Jos Houweling kijkt naar voetbal op de televisie en als hij niet kijkt maakt hij collages over voetbal. Voetbal gaat over winnen en het is amusement. Bal & voet is eveneens amusement en gaat de harten van voetballiefhebbers en voetbalhaters winnen. Het zijn surrealistische scenes it het toneelstuk Ons Voetbal. De collages zijn gemaakt in de jaren zeventig en in de periode 2015-2017.

Portretcatalogus
Portretten en smakelijke details. Kijken naar mensen kun je zien als een levensbehoefte. Zonder mensen om naar te kijken ga je dood. Vandaar dat Jos Houweling niet krenterig is geweest. Een eigentijdse overdaad aan ogen, neuzen en vleeskleuren. Een variant in de lange traditie van de portretkunst. Duizenden ogen kijken je aan en willen nieuwe vrienden worden. Gezichten van gewone en buitengewone mensen, plus gezichten van reclamefiguren. Een muur van gezichten en tegelijk een catalogus. Je kunt een nieuwe neus uitkiezen. Mocht een paar ogen je tegenstaan, scheur de bladzijde uit het boek! Een verrassend boek waarin het surrealisme de dienst uitmaakt! De collages zijn gemaakt in de jaren zeventig en in de periode 2015-2017.

Afvalstillevens
Afval is wat overblijft. Lege dozen, plasticsoep, fijnstof en wansmaak. Soms lijkt het of we binnen in een grote afvalcontainer leven. Je kan ook anders naar afval kijken: oud papier wordt nieuw papier, slachtafval wordt worst, mobieltjes worden gouden medailles, tuinafval wordt biogas en in Afvalstillevens wordt afval gerangschikt tot een visueel genoegen. In tegenstelling tot de meeste Nederlandse beeldend kunstenaars, is het surrealisme niet voorbijgegaan aan Jos Houweling. Schoonheid voor het oog. Verhalend en abstract. Proef ervan, kijk er naar, alsof je naar zachte muziek luistert. Tweehonderd collages uit de jaren zeventig en uit 2015-2018. Opgedragen aan alle vuilnismannen met pijn in hun rug.