Recensie

Gedichten uit de scheepskist van Slauerhoff

Door Jan Dietvorst, geplaatst op 30 september 2013

slauerhoff

Toen J. Slauerhoff in oktober 1936 na een veel bewogen leven op 38 jarige leeftijd overleed bleek er zich in zijn nalatenschap een scheepskist te bevinden die later onder liefhebbers van zijn werk een mythische status zou verwerven.

De scheepskist kwam een half jaar na de dood van de dichter in het bezit van Kees Lekkerkerker (1910-2006) die als jeugdig scholier al een Slauerhoff archief aangelegd had en mede daarom aangezocht werd als bezorger van het verzameld werk van Slauerhoff.

Over het werk van Lekkerkerker schreef Menno Voskuil een uitgebreide biografische schets voor het literaire tijdschrift De Parelduiker. Hierin verhaalt hij o.a. over de vele moeilijkheden die Lekkerkerker ondervond bij de bezorging van een goed gedocumenteerde editie van Slauerhoffs werk dat uiteindelijk, en dan nog slechts een deel van het proza betreffend pas in de tachtiger jaren zou verschijnen.

Dezelfde Menno Voskuil selecteerde uit de nagelaten gedichten zoals die zich in Slau’s scheepskist (nu overigens berustend bij antiquariaat Fokas Holthuis) bevonden negen onuitgegeven gedichten die thans in een zeer beperkte oplage in twee separate bibliofiele edities verschijnen.

Bij Jan Keijser’s Avalonpers verscheen “Icarus”, vier lange gedichten met een originele houtgravure van de Bulgaars- Nederlandse kunstenaar Peter Lazarov.

icarus_2_groot

Bij de Haagse Statenhofpers, de privé pers van Jaap Schipper verscheen “het Potlood in de hand” verlucht met een portret van Slau en vijf tekeningen van Peter Pontiac. De tekeningen van Pontiac beogen niet de gedichten te verbeelden maar zijn kenmerkende verschijningen uit het leven van mogelijk Nederlands enige gedoemde dichter. De tekeningen laten dan ook zien dat de dood in Slauerhoffs leven altijd nabij was.

het potlood in de hand

Voskuil schreef voor beide delen een uitgebreide verantwoording, op een wijze die de legendarisch precieze Lekkerkerker deugd gedaan zou hebben.

Beide boeken werden met de hand gezet, gedrukt en gebonden en zullen voor de vele liefhebbers een verassende aanvulling vormen op het werk van deze grote dichter en schrijver.

Titel: Icarus
Auteur: J. Slauerhoff
Illustratie: originele houtgravure van de Bulgaars-Nederlandse kunstenaar Peter Lazarov
Uitgever: Avalon Pers

Titel: Het Potlood in de hand
Auteur: J. Slauerhoff
Tekeningen: Peter Pontiac
Uitgever: Statenhofpers