Nieuwe uitgave

Georges Perec – De machine

Redactie, geplaatst op 17 augustus 2019


Bij Uitgeverij Vleugels verschijnt op 20 augustus het hoorspel ‘De machine’ van Georges Perec, een van de klassiekers van de avant-garde, vertalend uit het Duits bewerkt en van een nawoord voorzien door Jan H. Mysjkin. 

Het hoorspel ‘De machine’ (origineel ‘Die Maschine’) streeft naar een simulatie van de werking van een computer die geprogrammeerd is om een van Goethe’s best bekende gedichten ‘Wandrers Nachtlied II’ te analyseren en te deconstrueren.

Toen men Johann M. Kamps, de toenmalige hoorspeldramaturg bij de Saarländische Rundfunk, vroeg naar zijn herinnering bij het werk in de studio, antwoordde hij: ‘Je kunt je dat vandaag de dag nog maar met moeite voorstellen: in 1966, toen Georges Perec ons het idee voor zijn eerste hoorspel voorlegde, hadden we geen praktische ervaring in de omgang met computers, ja computers, zoals we die ondertussen op het werk of ook thuis gewoon zijn, had je toen domweg nog niet.’

De opname van het hoorspel ‘Die Maschine’ zoals in 1968 in het Duits uitgezonden kan hier beluisterd worden.

Georges Perec (1936-1982) was een Franse schrijver, essayist en filmmaker van Joodse komaf. Hij was lid van de Oulipo groep, waartoe ook Raymond Queneau, Marcel Duchamp en Italo Calvino behoorden. Perec is vooral bekend om zijn bijzondere taalkundige trucs en woordspelingen die hij in enkele van zijn boeken uitvoert. Zo schreef hij in 1969 ‘La disparition’, een literaire thriller over de verdwijning van de letter ‘e’, waarin de klinker ook werkelijk geen enkele keer voorkomt. Hij gebruikte de tegenovergestelde truc in het boek ‘Les Revenantes’ (1972), waarin de ‘e’ de enige gebruikte klinker is. Zijn romandebuut ‘Les Choses, Une histoire des années 60’ (1965) beschrijft het ontstaan van de consumptiemaatschappij aan de hand van een eenvoudig verhaal over ‘de dingen’, statussymbolen die aan de ambities van een jong koppel beantwoorden. In 1978 verscheen Perec’s meesterwerk ‘La Vie Mode d’emploi’, dat bekroond werd met de Prix Médicis. Het bestaat uit honderden verhalen die met elkaar verbonden worden door een gebouw met negen woonniveaus en een kelderniveau in Parijs.

‘De machine’ van Georges Perec verschijnt in een oplage van slechts 200 exemplaren, bij Uitgeverij Vleugels

200 exemplaren / 2019 / 64 pagina’s / vertalend uit het Duits bewerkt en van een nawoord voorzien door Jan H. Mysjkin / ISBN 978 90 78627 81 4 / € 22,35