Nieuwe uitgave

Gepassioneerd wikken en wegen

Redactie, geplaatst op 2 september 2016

Vestdijk
Naast romancier en dichter was Simon Vestdijk een begenadigd en bewonderd essayist. Hoewel er tal van essays zelfstandig en gebundeld zijn verschenen, is tot op heden een aantal belangwekkende ‘verspreide essays’ niet gebundeld. In deze leemte voorziet de nieuwe bundel Gepassioneerd wikken en wegen, die een prachtige ingang vormt op dit belangrijke onderdeel van het werk van Vestdijk.

Vestdijk beschikte als geen ander over een vlijmscherp analytisch vermogen. Hij was even nieuwsgierig naar de dichteres Emily Dickinson van wie nog niemand in Nederland gehoord had, als naar de meestervervalser Han van Meegeren die hij in een Amsterdams café sprak. Enthousiast toonde hij zich over de eerste werken van Anna Blaman, W.F. Hermans, Gerard Reve, Leo Vroman en Hugo Claus en opgetogen was hij over buitenlandse auteurs, over bijvoorbeeld  Kafka, Thomas Mann, Ernest Hemingway, Henry Miller, Graham Greene, Camus, Sartre en Simone de Beauvoir. Hij bracht verslag uit over zijn leeservaring, nadat hij eerst diep in hun werk was ‘ondergedoken’.

Simon Vestdijk

Gepassioneerd wikken en wegen telt zes afdelingen waarvan er twee gewijd zijn aan de schrijver zelf, in de vorm van interviews en in de vorm van enkele essays waarin Vestdijk met enige verwondering ingaat op zijn eigen werk. Dick van Vliet, Flip Hammann en Wilbert van Walstijn tekenen voor de bloemlezing.

De bundel verschijnt bij uitgeverij Prominent.  Op zaterdag 10 september vindt van de feestelijke presentatie plaats in de Vestdijkzaal van de Centrale Bibliotheek Amsterdam.