Nieuwe uitgave

Hans Arp – Zingend blauw

Redactie, geplaatst op 29 april 2017


Hans Arp (1886-1966), vooral bekend als beeldend kunstenaar, was ook een veelzijdig schrijver en dichter. Naar eigen zeggen had hij, als hij had moeten kiezen tussen beeldende kunst en schrijven, voor het schrijverschap gekozen. Schrijven en ‘beelden’ zijn bij hem nauw verbonden. In zijn gedichten en zijn proza spelen kleuren, vormen en collages een prominente rol.

Voor deze vertaling, van de hand van Ria van Hengel, is een keuze gemaakt uit de honderden gedichten die Arp tussen 1903 en 1966 publiceerde (selectie Antje Lohse en Ria van Hengel). Het is een chronologisch opgezette selectie die een beeld geeft van alle aspecten en fasen van Arps werk als schrijver. Behalve zelfstandige gedichten en enkele cycli als geheel, zijn ook cyclusdelen en twee prozastukken opgenomen.

Zingend blauw verschijnt bij Uitgeverij Vleugels.

Deze gehele zomer zijn er activiteiten omtrent Hans Arp:

Arp: the poetry of forms tentoonstelling in Kröller-Müller Museum, van 20 mei 2017 – 17 september 2017

Menschen-Worte – Componiste Astrid Kruisselbrink schreef het nieuwe werk Menschen-Worte op gedichten van Hans Arp (uit deze bundel). Als co-productie met het Kröller-Müller Museum wordt dit muziektheatraal concert uitgevoerd tijdens de expositie en volgt er een landelijke tournee (o.a. Winterswijk, Utrecht, Eindhoven, ’s-Graveland, Drachten, Eelde, Amsterdam).