Nieuwe uitgave

Het lichte oog huilt kleuren

Redactie, geplaatst op 10 mei 2017


Frederique van Rijn (1982) maakte in 2016 een serie fotocollages tijdens haar verblijf in de ateliers van de dichter en schilder Lucebert (1924-1994) in Bergen en Jávea (Spanje). De ‘aanwezigheid’ van Lucebert – nog zo voelbaar in het huis, maar vooral in zijn atelier – was voor haar een inspirerende ervaring. De foto’s van landschappen die ze maakte in de omgeving van Luceberts ateliers vermengde ze met foto’s van details in het huis en atelier: verfspatten, etsplaten, schilderingen op muren, maar ook objecten zoals zijn doosje pijptabak.

In samenwerking met Remco Campert (1929) is deze serie een hommage aan Lucebert geworden. Campert koos bij elke collage een passende dichtregel uit het oeuvre van Lucebert. Daarnaast schreef hij voor dit boek een gedicht naar aanleiding van het schilderij ‘Madame’ van Lucebert dat in zijn bezit is. Een belangrijk detail in de collage, die ook als editie wordt uitgebracht, komt uit dit schilderij.

Er is een speciale editie uitgebracht, in een beperkte oplage van 50. De editie bestaat uit een Canson Rag fotoprint (formaat 30 x 45 cm) van de fotocollage ‘het lichte oog huilt kleuren, het lijmt bloemen’ plus het boek, beide door Frederique van Rijn en Remco Campert gesigneerd.

Het boek (hardcover, 64 pagina’s) heeft als titel het lichte oog huilt kleuren, en wordt uitgegeven door 99 uitgevers. Joke de Wolf, kunstrecensent van Trouw en de Groene Amsterdammer, schreef de inleiding voor het boek. De vormgeving is in handen van Mart. Warmerdam.

Tijdens de KunstRAI Art Amsterdam (van 31 mei t/m 5 juni) presenteert 99 uitgevers een selectie fotocollages van dit project.