Nieuwe uitgave

Hier lag een wielerbaan

Redactie, geplaatst op 7 februari 2019

Duizenden toeschouwers trokken begin vorige eeuw naar de wedstrijden op de wielerbanen in de buitenlucht. Het was een populaire vorm van entertainment die in de jaren dertig haar piek beleefde.

Op de openbare weg koersen was lang verboden. Er waren zeker tweehonderd wielerbanen in Nederland, gemaakt van beton, hout, zand of gras. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er nog maar een paar overgebleven.

Robert van Willigenburg geeft in dit boek de geschiedenis van het vooroorlogse baanwielrennen een nieuw gezicht. Wat begon als een fotoproject, werd een omvangrijke bijdrage aan de wielercanon.

Hoe fotografeer je iets dat niet meer bestaat? Voor deze serie deed hij uitgebreid archiefonderzoek en reisde gedurende zes jaar door heel Nederland. De foto’s geven een indruk van hoe er sinds de wederopbouw met de openbare ruimte is omgegaan. Bij iedere plek schreef hij een opmerkelijk verhaal.

Hier lag een wielerbaan is een fraai staaltje wielerarcheologie en een terugblik op de rijke geschiedenis van de velodromes in Nederland.

ISBN 978-94-6226-301-7 | 200 pagina’s | 16,5 x 24 cm | Prijs: € 27,95

Dit boek is verschenen bij Uitgeverij Lecturis.