Nieuwe uitgave

Home Reassembled

Redactie, geplaatst op 24 september 2017


Dit najaar publiceren het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en uitgeverij Jap Sam Books de essaybundel Home Reassembled. On Art, Destruction & Belonging. Daarin gaan meerdere auteurs dieper in op de vele dimensies van het project Mobile Home(less). Uitgangspunt zijn de verschillende interpretaties van het werk Street View (Reassembled), dat de Finse beeldend kunstenaar Anssi Pulkkinen maakte rond het thema ‘thuisloosheid’. Pulkkinens provocerende en actuele installatie van brokstukken is de verbindende factor tussen de uiteenlopende essays in het boek.

De auteurs zijn deskundigen op het gebied van hedendaagse kunst, architectuur en Midden-Oostenstudies. De essays bieden een verrassende blik op Pulkkinens kunstwerk en brengen zo ook de meest spraakmakende thema’s van onze tijd te berde. Zo komen in de essays onder meer oorlog en het verlies van een thuis aan bod, maar ook de werkelijkheid en de representatie daarvan, de verhouding tussen publiek en privé en het proces van waardevorming.

Onder de auteurs bevinden zich de Syrische architect en schrijfster Marwa al-Sabouni, islamdeskundige en professor Jaakko Hämeen-Anttila, kunsthistorica en professor Hanna Johansson, universitair hoofddocent visuele cultuur Max Ryynänen en de Nederlandse conservator en kunstcriticus Vincent van Velsen. Ook Anssi Pulkkinen zelf doet in de publicatie de uitgangspunten van zijn werk uit de doeken.

Marwa al-Sabouni schrijft over de invulling van openbare ruimtes en privéruimtes en de wederopbouw van Syrië. Jaakko Hämeen-Anttila buigt zich over de waardevorming van materie en de voorwaarden voor het vrije verkeer van goederen. Hanna Johansson geeft een cultuurhistorische toelichting op het begrip ‘thuis’, en universitair docent van de Aalto University Max Ryynänen verdiept zich in de tegenstelling tussen ethiek en esthetiek. Conservator Vincent van Velsen verklaart de begrippen ‘ruïne’, ‘archief’ en ‘monument’ en hun rol bij de opbouw van een culturele identiteit.

De essaybundel Home Reassembled. On Art, Destruction & Belonging is uitgegeven door Jap Sam Books.  Met bijdragen van Umayya Abu-Hanna, Marwa Al-Sabouni, Jaako Hämeen-Anttila, Hanna Johansson, Anssi Pulkkinen, Max Ryynänen, Issa Touma, Rosa te Velde, Vincent van Velzen, en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.