Nieuwe uitgave

I WANT A PERMANENT WAVE

Redactie, geplaatst op 10 december 2018

I WANT A PERMANENT WAVE is een preview van het kunstwerk van Gerald van der Kaap in het Station Europaplein van de Amsterdamse metro, de Noord/Zuidlijn. Een teaser dat je met andere ogen doet kijken naar het ondergrondse kunstwerk. Het onthult enkele van de inspiratie bronnen: de Griekse mythe over de ontvoering van prinses Europa, film-noir scènes van ontmoetingen en video optredens van de kunstenaar.

Het is ook een pamflet over Art in Public Space. Beter gezegd, het Station Europaplein is Public Space Art. Het is immersieve kunst. Als je het station binnengaat via de trappen of de metro word je erin ondergedompeld, je ondergaat het geheel, het is een immersieve belevenis. En die belevenis is in twee opzichten uit te werken afhankelijk van je positie, het perspectief waaruit je het kunstwerk waarneemt. Enerzijds de waarneming van I WANT A PERMANENT WAVE staand op het perron: de graphics, de kleuren, het spiegelende effect van het zilver op de speciaal ontworpen glasplaten, een snoepje voor de ogen. Anderzijds de dromoscopische ervaring (Paul Virilio) vanuit de rijdende metro trein, je wordt als reiziger-kijker geprojecteerd in het kunstwerk. Je blik uit het raam van de trein wordt door de snelheid beïnvloed, je ziet de afbeeldingen, de graphics vanuit een bewegend perspectief.

ISBN 978 90 71346 50 7 | 48 pagina’s | Hardcover | Engelse tekst | Prijs: €15,00

Dit boek is verkrijgbaar bij Athenaeum Boekhandel.

Klik hier voor meer informatie over het kunstwerk in het metrostation Europaplein van de Noord/Zuidlijn metro in Amsterdam.