Het schaduw poppenspel is een van de oudste vormen van cinema. De karakters zijn gemaakt van dierenhuid die beschilderd is en worden op stokken tussen een lichtbron en een scherm van papier bewogen. Vanuit China heeft deze kunstvorm – uit Indonesië bij Nederlanders bekend als Wajang Kulit – zich over heel Azië verspreid. In een tijdperk waarin bewegend beeld de gewoonste zaak van de wereld is heeft beeldend kunstenaar Serge Onnen met Chinese poppenmakers het ambacht weer opgenomen. De kunstvorm lijkt op het punt voorgoed te verdwijnen.
Het boek dat Onnen hierover in eigen beheer heeft uitgegeven –I am a lone monk walking the world with a leaky umbrella – bestaat uit twee delen. Op 160 pagina’s van afbeeldingen van poppen volgen de biografische gegevens van de personages. De poppen zijn geïnspireerd op actuele gebeurtenissen en personen, zoals onder andere Pussy Riot, Dominique Strauss Kahn, Piketty en de opkomst van Donald Trump. Satire is een belangrijk onderdeel van het poppenspel, een kunstvorm die zich altijd tot het groteske heeft gekeerd.Een tijdlijn aan op de binnenkant van het omslag synchroniseert de recente wereldgeschiedenis met de ontwikkeling van dit project.
Chinese numerologie speelt ook een belangrijke rol in dit boek. Zogenaamde homophonen zijn in China erg populair. Het zijn woorden die hetzelfde klinken, maar een totaal andere betekenis hebben. Chinese numerologische homophonie is er bijvoorbeeld in het cijfer 514, dat in het Chinees hetzelfde klinkt als de tekst :’ Ik wil dood.’ In de groteske wereld van het poppentheater zijn getallen onbetrouwbaar en redeloos. In het boek is een lijst van homophoben – getallen en corresponderende in het Chinees gelijkluidende uitspraken – opgenomen.
Met twee essays van Shuyu Chen en Annie Katsura Rollins. Grafisch ontwerp Arthur Roeloffzen. Eigen uitgave van de kunstenaar in samenwerking met het Institute for Provocation, Beijing/Malmö, 2017. Oplage 720 exemplaren waarvan 20 met een schaduwpop.