Nieuwe uitgave

Iris: een roman voor kijkers

Redactie, geplaatst op 9 april 2018

Iris: een roman voor de kijker van Thé Tjong-Khing markeert het toppunt Tjong-Khing zijn carrière als cartoonist. Hij en scriptschrijver Lo Hartog van Banda waren op zoek naar een manier om de harten te raken van de sociaal geëngageerde jonge mensen van de late jaren 60′

, die zijn opgegroeid met stripboeken en televisie. De tekeningen van Tjong-Khing zijn daarom dominanter dan de teksten van Banda.

De emoties van het hoofdkarakter drijven het dystopische verhaal van deze grafische roman. De jonge vrouw Iris heeft haar hart gezet op een carrière als zangeres, en ondanks de waarschuwingen van haar vriend Mark, laat ze zich verleiden door de kapitalistische producer ‘Dream Lover M.G.’. Hij verandert haar in een megaster die Mark verlaat en enkel merchandise achterlaat: levensgrote sekspoppen van Iris. Pogingen om Iris te redden verlopen tevergeefs waardoor zij Iris alleen maar verder duwen in de handen van Dream Lover M.G..

Tjong-Khing’s tekenstijl toont affiniteit met zijn tijdgenoot, de Vlaamse illustrator Guy Peellaert; het vleugje erotiek welke rondom Iris hangt laat enigszins denken aan Barbarella, haar fictieve Franse tijdgenoot. Iris, is een van de vroegste grafische romans geproduceerd in Nederland.

ISBN 978-90-8988-157-1
Prijs: € 45,00
Groot formaat hardcover, 160 pagina’s kleur
Binnenkort te koop bij Uitgeverij Sherpa