Nieuwe uitgave

Jazzdadaïst Misha Mengelberg spreekt zich uit

Redactie, geplaatst op 9 augustus 2015

57_mengelberg
Worp en wederworp
is een bloemlezing van de beste interviews met componist, jazzpianist en bandleider Misha Mengelberg (1935), uit kranten, tijdschriften en andere, vaak weinig bekende bronnen. Samensteller is Volkskrantredacteur Erik van den Berg, Matthijs de Ridder schreef een introductie.

De een halve eeuw overspannende gesprekken (van 1961 tot 2011) werpen een nieuw licht op de artistieke filosofie van deze eigenzinnige muzikale denker – het enfant terrible tussen zijn generatiegenoten Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw, Peter Schat en Jan van Vlijmen, met wie hij in 1969 de roemruchte anti-opera Reconstructie componeerde.

Hoewel Mengelberg bekend staat om zijn vermogen elk gefixeerd uitgangspunt te relativeren – mede aangestoken door de tegendraadse concepten van jazzpianist Thelonious Monk en de kunstbewegingen Dada en Fluxus – treedt in de 26 chronologische gerangschikte gesprekken met onder andere Reinbert de Leeuw, Louis Andriessen en Otto Ketting, juist de conceptuele continuïteit in zijn muzikale filosofie naar voren.

Worp en wederworp verscheen bij Uitgeverij Huis Clos ter gelegenheid van Mengelbergs 80ste verjaardag en is mede totstandgekomen dankzij een bijdrage uit het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde R.O. van Gennep Fonds.