Nieuwe uitgave

Jon Fosse: De andere naam

Redactie, geplaatst op 7 oktober 2019


‘Septologie’ is de nieuwe, zevendelige romanserie van Jon Fosse. ‘De andere naam’, dat de eerste twee delen bevat, wordt dit najaar internationaal gelanceerd in acht landen.

De hoofdpersoon en verteller, Asle, is een schilder, een weduwnaar, woonachtig in het huis in Dylgja waar hij samenwoonde met zijn vrouw Ales. Hij woont alleen, zijn enige vrienden zijn buurman Åsleik, een vrijgezel en een traditionele Noorse vissersboer, en Beyer, een galeriehouder die in Bjørgvin woont, een paar uur rijden ten zuiden van Dylgja. In Bjørgvin woont nog een Asle, ook schilder. Hij en de verteller zijn dubbelgangers – twee versies van dezelfde persoon, twee versies van hetzelfde leven. De ontmoeting tussen de twee is een brandpunt van dit fictieve universum.

De belangrijkste gebeurtenissen van de roman vinden plaats binnen een paar dagen in december, rond Kerstmis, en omvatten diepgaande vragen over onze menselijke omstandigheden, over ons leven, onze relaties en onze overtuigingen.

De andere naam‘ van Jon Fosse is vertaald door Marianne Molenaar en verschenen bij Uitgeverij Oevers.

De Noorse pers over ‘De andere naam’:

“Fosse heeft het bal geopend voor een majestueus leesfeest. Het behoeft nauwelijks vermelding dat hij een favoriet voor de Nobelprijs is.”
– BOK365

“Wat is de essentie van kunst? Over dit thema heeft Jon Fosse een briljante roman geschreven.”
– Bergens Tidende

“Fosses boeken hebben een eigen ritme. Een soort malende monotonie waardoor je er geen seconde aan twijfelt welke schrijver je aan het lezen bent. […] En dat Jon Fosse over kunst en kunstenaars kan schrijven, is iedereen bekend die de twee delen van zijn meesterwerk ‘Melancholie’ heeft gelezen.”
– Verdens Gang