Nieuwe uitgave

Knust bestaat 35 jaar!

Redactie, geplaatst op 19 november 2019

 
Knust bestaat dit jaar 35 jaar en ter gelegenheid daarvan zijn twee publicaties verschenen: Halfgrijs en Inktvingers. Beide zijn te koop bij de stand van Knust/Extrapool op de Beurs van Bijzondere Uitgevers 2019

 

Halfgrijs

Halfgrijs is de nieuwe publicatie van Knust! Uitgegeven ter gelegenheid van 35 jaar KNUST, met deelname van 52 grafische artiesten uit het netwerk dat KNUST in vier decennia opbouwde. Met daarin de bijdragen van Esther Aarts, Alphons Ter Avest, Maaike Van Baal, Lola Bezemer, Alfred Boland, Mary Jo Bole, Sigrid Calon ,Axel Claes, Larisa Cichy, Colour Code, Léon Marie Dekker, Jan Van Den Dobbelsteen, Astrid Florentinus, Gijs Frieling, Gea Grevink, Gybosi , Joyce Guley, Will Holder, Paul John, Fien Jorissen, Doro Krol, Danielle Lemaire, Jan Lemaire, Jos Lenkens, Jeroen De Leijer, S. Lloyd Trumpstein, Lucie Lucanska, Karel Martens, Annemai Meulendijks, Miss Printed, Sander Naus, Erik Odijk, Finn Öhlund, Caroline Paquita, Mark Pawson, Ania Rachmat, Gabi Rets, Pj Roggeband , René Sanders, Lilia Scheerder, Irun Scheifes,, Hester Slagman, Pierre Sondeijker, Marina Tadic, Theo Tegelaers, Erik Tlaseca, Mariëlle Videler, Helma Voskuylen, Frans De Waard, Jan Dirk De Wilde, George Wietor en Jolanda Wijdeven.

Inktvingers
Het Nijmeegse kunstenaarsinitiatief KNUST werd opgericht in 1983. Het kwam voort uit de kraak- en punkbeweging en maakte wereldwijd naam met opvallende, geheel originele stencilkunst. KNUST opereerde tussen 1983 en 1987 vanuit het kleurrijk beschilderde kraakpand De Westland en verhuisde vervolgens naar de huidige locatie: Extrapool. Onder die naam ontwikkelde zich ook een podium en productiehuis op het gebied van kunst, muziek en drukwerk, met een centrale rol voor stencilwerkplaats KNUST.

Jack van der Weide beschrijft in Inktvingers de geschiedenis van een uniek kunstfenomeen met internationale allure. Samen met Alfred Boland reconstrueert hij de beginjaren van KNUST en volgt hij de lange weg van amateuristische obscuriteit naar gerenommeerd meesterschap. Het boek wordt gecompleteerd met een fondslijst van de belangrijkste KNUST uitgaven en vooral ook veel illustraties, die een prachtige indruk geven van de ontwikkeling die het stencilwerk van KNUST in ruim 35 jaar doormaakte.

Inktvingers is tot stand gekomen in samenwerking met Uitgeverij Vantilt, en is o.a. te koop in de winkel en webshop van Knust.