Nieuwe uitgave

Langs de Kapellekensbaan

Redactie, geplaatst op 6 oktober 2018


“A large frog in a very small literary pond” (een grote kikker in een heel kleine literaire vijver) noemde de Amerikaanse journaliste Cyra McFadden Louis Paul Boon in haar bespreking van de Engelse vertaling van Boons magnum opus De Kapellekensbaan. Dit boek vormt de aanleiding voor een filmische reis van regisseur André Schreuders naar de werkelijk bestaande Kapellekensbaan, een verbindingsweg tussen Aalst en Erembodegem (België) met erlangs enkele huizen, twee verlaten en vervallen fabrieken, een lange muur en stukken onbruikbaar moerasland.

De aantekeningen van filmmaker en filosoof André Schreuders over het maken van een film over dit onverfilmbare boek vormen de kern van deze uitgave.

Het filmessay Langs de Kapellekensbaan (DVD – 96 minuten) is een gesprek tussen de schrijver Boontje, die in zijn roman heel het leven wil omvatten, en de regisseur die het boek waarin hij zich thuis voelt, terug wil vinden in de werkelijkheid. De woorden en beelden van de filmmaker gaan een dialoog aan met Boontje die ‘spreekt’ via fragmenten uit De Kapellekensbaan.

Boonkenner Jos Muijres (Radboud Universiteit Nijmegen) schreef een nawoord waarin het bijzondere van de roman en de film worden belicht.

Nummer 69 | 2017 | 48 p | 14 x 23 cm | met DVD | ISBN 978 90 79020 43 0 | Uitverkocht
Meer informatie via deze link.

P.S. Uitgeverij Huis Clos is gestopt, er verschijnen geen nieuwe titels meer. Het fonds blijft leverbaar.