Nieuwe uitgave

Literaire wandeling A.F.Th. van der Heijden

Redactie, geplaatst op 21 maart 2017


Op zaterdag 8 april a.s. opent in Geldrop een literaire wandeling gewijd aan de in Geldrop geboren en tot zijn twintigste getogen schrijver A.F.Th. van der Heijden. Het is, aldus de Werkgroep Van der Heijden wandeling: een eerbetoon aan het monumentale werk van de schrijver en een manier om zijn literaire oerbron een gedenkteken te geven.

De wandeling voert langs locaties van scènes uit Van der Heijdens verhalen. Het zijn scènes uit de ‘Geldropse laag’ van zijn werk, de weerspiegeling van kindertijd en vroege jeugd, verfabeld in zijn werk. De ‘Geldropse laag’ is te vinden in de fameuze romancyclus De tandeloze tijd, de levensgeschiedenis van Albert Egberts. Deze reeks romans loopt uit in vele geschiedenissen met vele romanpersonen en in een uitdijend aantal geografische plaatsen. De ‘Geldropse laag’ zit ook in enkele requiems van Van der Heijden: de autobiografische requiems voor zijn vader, Asbestemming, voor zijn neef, Weerborstels en de requiemroman De sandwich.

Tussen de locaties van verhaalscènes komt de wandelaar op de biografische plaatsen van de schrijver; de huizen, scholen, cafés en dagelijkse omgeving waar hij opgroeide en zich ontwikkelde tot zijn twintigste jaar.

De wandeling is interessant voor lezers en kenners van het oeuvre van A.F.Th. van der Heijden. Maar ook voor kennismakers biedt deze wandeling een ontdekking. Door het verbinden van brede citaten uit verhalen met de plaatsen van handeling, loopt de lezer letterlijk in meeslepende verwikkelingen en magische vertelkunst.

De citaten worden ingeleid met verklarende teksten. Op de zogenaamde intermezzo-punten krijgt de wandelaar beschouwende informatie uit de romanwerkelijkheid van de schrijver.

Wandelboek en audiotour
De citaten en teksten kan de wandelaar lezen of beluisteren.

Wie wil lezen, koopt het wandelboek Door de spiegel van A.F.Th. Van der Heijden, een literaire wandeling in de verbeelding en werkelijkheid van zijn Geldropse jeugd. Het boek is samengesteld door de Werkgroep Van der Heijden wandeling, geschreven door Han Roijakkers en uitgegeven door Uitgeverij Lecturis.

Wie wil luisteren, downloadt de wandeling als audiotour op izi-TRAVEL. Deze audiotour, beschikbaar vanaf 8 april, is warm en kleurrijk ingesproken door Frank Lammers, zelf afkomstig uit Mierlo.

Wandeling uitgestippeld
De A.F.Th. wandeling is de verbindingslijn tussen locaties van verhaalscènes en biografische plaatsen van de schrijver. Deze lijn vormt twee lussen in de vorm van een acht. De wandeling is acht kilometer lang, elk van de lussen vier kilometer. Het Kasteel Geldrop is het begin- en eindpunt van de wandeling en liggend op het snijvlak van de twee lussen, ook het middelpunt. De route telt 31 punten die corresponderen met citaten en teksten. Onderweg is Café De Muis, het vroegere Café De Kuster, een echte Heijdensiaanse pleisterplaats.

 

 

Opening op zaterdag 8 april
De opening van de wandeling op zaterdag 8 april heeft plaats in en bij Kasteel Geldrop en begint om 11.30 uur. Na het officiële deel kunnen de bezoekers op pad met een ‘voorlezende’ wandelgids om één van de twee wandellussen te lopen.