Nieuwe uitgave

Maanheuvel

Redactie, geplaatst op 13 mei 2018


Maanheuvel
van Kees Quirijns speelt zich af in 1992-93 te Amsterdam en op Sint Maarten. In het eerste deel wordt het bestaan geschilderd van de verloederde weduwnaar en alcoholist Maanheuvel, die van een kleine uitkering moet rondkomen. In het tweede deel treedt als ik-figuur De Waal op, een eenvoudige boekhouder bij een bank. Maanheuvel ontpopt zich als een gewiekste oplichter. Hij gebruikt De Waal om onroerend goed te kopen en verkopen, onderhandelt met notarissen, advocaten en een andere handelaar, sleept een belangrijk bedrag binnen en deinst niet voor moord terug. Het eerste deel van de roman is kleurrijk, maar ook lichtelijk chaotisch en grof. Het tweede deel is spannend. De auteur kan goed vertellen, maar bijzondere literaire waarde heeft dit debuut van Quirijns (1935, zakenman) niet. Ontspanningslectuur voor breed publiek. Vrij kleine druk.

De 21 beste boeken die u nooit heeft gelezen
HP/De Tijd vraagt (zomer 2017), net als vorig jaar, ruim twintig lieden uit het boekenvak naar het boek waarvan zij vinden dat het onterecht weinig is gelezen of in de vergetelheid is geraakt.

Jan Cremer koos Maanheuvel. Hij zegt er o.a. over: “Zelden heb ik over de grond liggen rollen van het lachen door een Nederlands literair werk. Maanheuvel van Kees Quirijns is een fantastisch boek, vergelijkbaar met W. F. Hermans’ Landingspoging op Newfoundland. Het is een scherp en soms vilein geschreven meesterwerk, een absolute afrekening met de schimmige wereld van snelle makelaartjes en rücksichtlose huisjesmelkers.”

ISBN: 978-90-6728-339-7
Prijs: € 20,00
200 bladzijden, paperback
Dit boek is verkrijgbaar vanaf 22 mei 2018.

Dit boek, uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger,is te verkrijgen via deze webpagina van Boekenroute.