Nieuwe uitgave

Maarten Inghels. Ik volg de rivier, ik ben de rivier.

Redactie, geplaatst op 23 mei 2018

Maarten Inghels schreef het gedicht Ik volg de rivier, ik ben de rivier tijdens een wandeltocht in de zomer van 2016. De dichter volgde de Schelde van de bron in het Franse Gouy-Le-Câtelet tot in Antwerpen.

Ik volg de rivier, ik ben de rivier is een uitgave van Demian in samenwerking met Antwerpen Boekenstad en verscheen 22 januari 2017 als Stadsgedicht.

EXCERPT:
1
Ik leerde op school dat regen vloeit naar een beek die uitmondt in een rivier die uitmondt in een stroom die uitmondt in de zee die uitmondt in de oceaan die uitmondt in de wereldwateren.

Ik volg de Schelde van de bron in het Franse Gouy-Le-Catelet tot in Antwerpen, een voettocht van 284 kilometer in ongeveer 11 dagen. Ik controleer de stroom op onregelmatigheden en oneffenheden.

2
Ik draag in mijn rugzak: een blok harde kaas, notenkoeken en crackers, een zakmes Opinel N°08, twee bruine cahiers, vijf boeken, ondergoed, wollen shirts, een extra broek, een trui, een regenjas, gympen, een telefoon met oplader en reservebatterij, een zaklamp, een nagelknipper, pleisters, een kaart van Noord-Frankrijk, één wit hemd.

Ik pak altijd een wit hemd in. Je weet nooit of je een uitnodiging krijgt voor een diner in het Ritz in Parijs.

3
Ik bottel een fles terwijl het bronwater ijskoud in mijn huid priemt. Het begin van de rivier heeft een ingetogen schoonheid — het water is kristalhelder en zuiver. Er komt een oud stelletje aangelopen dat een klaptafeltje ontvouwt, schuimwijn uitschenkt, worst aansnijdt en de glazen klinkt. Dit is een mogelijk einde van een verhaal.

Ik zoek naar het einde en het begin van de dingen, maar de tijd glipt tussen mijn handen. De rivier is een touw van water met twee spartelende uiteinden.

Ik weet dat de stad bij de monding rust op walvisbeenderen en mammoetbotten en de resten van wolharige neushoorns en dat men daarom lang dacht dat er reuzen leefden. Een reus perste een rotsblok tussen zijn twee handen en molk de rivier uit een steen.

Ik ren door hoge struiken. Mijn draf gaat gelijk op met de beweging van het beekje. De rivier is nog niet meer dan een mager meisje dat op brak water leeft. Ze snijdt zich verlegen dieper in het veen, verdeelt de baksteen voor eeuwig en drie dagen in twee. Achter het eerste bochtje ligt een poel waar het water anderhalve meter diep is maar de opaalblauwe vlekken doen anders vermoeden. Neem ik een bad tot mijn huid rood-blauw ziet van de kou?

IK VOLG DE RIVIER IK BEN DE RIVIER

Deze uitgave is onlosmakelijk verbonden met een glazen houder gevuld met water uit de Scheldebron. Elke houder bevat 40 cl. zuiver bronwater. Glasblazer: Jeroen Heerwegh, Gent. Vormgeving: Indianen, Antwerpen. Druk en bindwerk: Graphius, Gent.

64 pagina’s met glazen houder in doorkijkdoos.
Afmetingen: 18,5: 12,5: 5,5 cm.
Prijs: €180,00

Te verkrijgen bij deze pagina van uitgeverij Demian.
Vanwege het glaswerk kan deze uitgave enkel opgehaald worden.