Nieuwe uitgave

Man among men

Redactie, geplaatst op 12 september 2017


In het fotoboek Man among Men opent Juliane Herrmann de deuren naar een eeuwenoud genootschap dat normaal gesproken gesloten blijft voor het grote publiek: De Vrijmetselaars. Dit geheime broederschap vindt zijn oorsprong in de laat middeleeuwse Steenhouwers. Tegenwoordig is Vrijmetselarij in verschillende vormen over de gehele wereld terug te vinden met een geschat ledenaantal van zo’n zes miljoen mensen. In de loop van de 21ste eeuw is de perceptie van dit ‘geheime genootschap’ daarmee veranderd naar een wereldwijd ‘genootschap met geheimen’.

Herrmann heeft de afgelopen vijf jaar Vrijmetselarij op verschillende plekken over de hele wereld gedocumenteerd en gaat daarmee verder dan de geheimhouding en het occultisme dat meestal de publieke perceptie van de groep beslaat. In plaats daarvan richt ze in dit boek haar lens op wat men in de hedendaagse wereld aantrekt tot Vrijmetselarij: de zoektocht naar identiteit en het behoren tot een groep. Naast het uitgebreide interieur van verschillende loges, portretteert Herrmann de leden van het broederschap, ritualistische stillevens en de dagelijkse achtergrond van het leven in een loge. Door zowel het raadselachtige als het normale leven vast te leggen, onthult ze een complex, humoristisch en soms tegenstrijdig beeld van hedendaagse vrijmetselarij.

Juliane Herrmann (1989) is een documentaire fotograaf en filmmaker. Ze woont en werkt in Keulen, Duitsland. Ze studeerde van 2008 tot 2012 aan de Bachelor Fotografie in Dortmund, Duitsland en in 2014 behaalde ze haar Master diploma als Documentaire Fotograaf aan AKV|St. Joost in Breda. Herrmann is bijzonder geïnteresseerd in gesloten gemeenschappen. Haar werk is reeds getoond in verschillende groepsexposities en is internationaal gepubliceerd.

Herrmanns boek wordt in 2017 gepubliceerd ter gelegenheid van het 300-jarige jubileum van hedendaagse vrijmetselarij.

Engelstalige uitgave, met teksten van Yasha Beresiner, Juliane Herrmann en James Anderson. Voor het ontwerp droeg Emmy van Thiel / The Visual Theatre zorg. Uitgegeven door Lecturis.