Nieuwe uitgave

Melancholie I

Redactie, geplaatst op 16 december 2018

Lars Hertervig is een provinciaalse jonge Noor uit een arme Quaker-achtergrond, die kunst studeert in Düsseldorf. Gepijnigd door onbeantwoorde liefde en twijfels aan zijn kunst, wordt hij in de richting van een zenuwinzinking gedreven.De roman beschrijft een enkele dag van crisis en de gevolgen daarvan, jaren later voor Lars zelf, en een eeuw later voor een schrijver geïnspireerd door de visie van Hertervig.

Melancholie I, bekroond met de Melsom-prijs en de Sunnmøre-prijs, neemt je mee in het fragiele bewustzijn van een schilder, kwetsbaar voor alles, maar juist daarom in staat om zijn schoonheid en zijn licht te zien. Lars Hertervig (1830-1902) groeide, samen met Edvard Munch, uit tot een van de meest gerenommeerde schilders van Noorwegen.

‘Het is een bijzondere, maar zoals de jury van de European Price for Literature 2014 opmerkte ook een veeleisende leeservaring. Het is een trance-achtig, in wezen muzikaal modulerend proza waaruit, voor de hoofdpersoon maar ook voor de lezer, in feite geen ontsnapping mogelijk is. Wie dit boek leest voelt zich meegezogen in de mentale cocon van Hertervig. Fosses proza begeeft zich ver buiten de gebaande wegen der vertelkunst.’ – Trouw

Auteur Jon Fosse (1959) begon met het schrijven van verhalen en gedichten toen hij twaalf jaar oud was en is een van de meest toonaangevende schrijvers van Noorwegen geworden. Hij heeft verschillende literaire prijzen gewonnen, zijn romans en toneelstukken zijn in meer dan dertig talen vertaald en zijn toneelstukken zijn in bijna elk Europees land en buiten Europa opgevoerd. In 2010 won hij de grootste prijs in het mondiale theater, de Ibsen-prijs, drie jaar nadat hij het Franse Ordre National du Mérite won.

ISBN 9789492068217 | NUR 302 | 320 pagina’s | Prijs: €18,95

Dit boek is verschenen bij Uitgeverij Oevers.