Nieuws

Multatuli liefdesbrieven

Redactie, geplaatst op 12 januari 2020


Het Multatuli Genootschap heeft 2020 uitgeroepen tot het Multatuli-jaar; komende 2 maart zal het tweehonderd jaar geleden zijn dat Multatuli, schrijversnaam van Eduard Douwes Dekker, geboren werd te Amsterdam in de Korsjespoortsteeg nummer twintig, alwaar nu het Multatuli Huis en Multatuli Museum gevestigd zijn.

Multatuli is beroemd geworden, onder meer met zijn boek Max Havelaar, wel gezien als een aanklacht tegen het misbruik van het cultuurstelsel, tegen herendiensten en tegen plichtsverzuim door Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië. Maar Multatuli schreef na Max Havelaar nog veel meer, waaronder Liefdesbrieven.

In 1912 verscheen de tiendelige serie Brieven van Multatuli, uitgegeven door zijn weduwe als ‘bijdragen tot de kennis van zijn leven’. Het is nog altijd een unieke verzameling, niet alleen door Multatuli’s stilistische brille maar ook door de ongekende openhartigheid over zichzelf en zijn omgeving.

In het bijzonder geldt dit voor de liefdesbrieven gericht aan zijn eerste vrouw Everdine van Wijnbergen, toen nog zijn verloofde, en aan zijn tweede vrouw, Mimi Hamminck Schepel. Aan Everdine schrijft hij op Java in de jaren 1845-1846 lange, dagboekachtige brieven waarin hij vooral zichzelf, zijn denkbeelden en familie schetst om zich als ‘burgerjongen’ te introduceren in een deftige kring. De brieven aan Mimi in de jaren 1862-1863 zijn een hartstochtelijke poging dit twintig jaar jongere meisje voor zich te winnen.

De Amsterdamse Uitgeverij De Arbeiderspers zal rond 2 maart een nieuwe editie uitbrengen van de Liefdesbrieven in de vermaarde reeks Privé-domein. De Arbeiderspers is bereid om via Atelier De Ganzenweide een aantal sets gevouwen katernen eruit te houden, en ter beschikking te stellen voor handboekbinders en bibliofielen die zelf willen (laten) binden naar eigen wens en smaak.

De katernen zijn gedrukt op fraai romandrukpapier in katernen van 24 pagina’s, de omvang van het boek is 320 pagina’s. Het schoongesneden formaat is 115 x 195 mm. Meegeleverd worden het omslag en een extra blanco katern, bijvoorbeeld voor schutbladconstructies. De prijs van de katernen zal gelijk zijn aan die van de winkelversie van het boek: € 25,00.

 

Neem voor meer informatie en interesse contact op met Atelier De Ganzeweide.