Nieuwe uitgave

Muriel Spark – De beste jaren van juffrouw Brodie

Redactie, geplaatst op 21 december 2019


De beste jaren van juffrouw Brodie van Muriel Spark is een humoristische roman met een van de onvergetelijkste personages in de wereldliteratuur. Met een voorwoord van Jet Steinz, verschenen bij Uitgeverij Orlando.

Voor de eigenzinnige Jean Brodie zijn haar jaren als schooljuf op een meisjesschool in Edinburgh onmiskenbaar haar beste jaren. Ze is hartstochtelijk toegewijd aan haar onorthodoxe onderwijsmethoden en — het belangrijkste — aan ‘haar meisjes’. Juffrouw Brodie brengt haar uitverkoren zes leerlingen niet alleen traditionele schoolkennis bij , maar onderricht hen vooral in wereldse zaken als liefde, kunst en politiek. Vastbesloten om onafhankelijkheid, gedrevenheid en ambitie in hen te verankeren, adviseert juffrouw Brodie de meisjes: ‘Zekerheid staat niet op de eerste plaats. Goedheid, Waarheid en Schoonheid staan voorop. Volg mij .’ En dat doen ze. Maar een van hen zal haar verraden.

Muriel Spark (1918-2006) groeide op in Schotland. Eind jaren zestig verhuisde ze naar Italië, waar ze bleef wonen tot haar dood. Spark schreef meer dan twintig romans, waarvan De beste jaren van juffrouw Brodie (1961) de bekendste is. De roman werd bewerkt voor het toneel en verfilmd.

In de pers:
“Sparks beste roman. Deze meedogenloze en destructieve schooljuffrouw is een van de giganten van de naoorlogse literatuur.” — The Independent

“Een waarlijk meesterwerk.” — De 100 beste romans van de eeuw in The Guardian

“Een stilistische duivelskunstenares met het talent om humoristisch te vertellen over zware thema’s.” — Pieter Steinz in NRC