Nieuwe uitgave

Nachtpassagier – Maurice Pons

Redactie, geplaatst op 11 januari 2018


Een jonge schrijver met een liefde voor autorijden neemt in de avond op verzoek van een vriendin een hem onbekende man mee van Parijs naar een plaats in de Jura, waar een filmploeg bezig is een kort verhaal van hem te verfilmen. Het is 1959, midden in de Algerijnse oorlog. Zijn passagier blijkt een stuurse jonge Algerijn met een blauwe linnen tas die hij nooit loslaat. Ondanks wederzijds wantrouwen ontstaat er in de auto, die voortschiet door de nachtelijke Franse landschappen, langzamerhand een vertrouwelijke sfeer tussen hen.

De Franse schrijver Maurice Pons liet bij zijn dood in 2016 een klein oeuvre na, bestaande uit de roman De seizoenen (1965) en een tiental novellen en verhalenbundels. Van een van die novellen is nu een vertaling verschenen bij Uitgeverij Vleugels: Nachtpassagier.

De publicatie kreeg 5 sterren in de recensie van De Volkskrant: “Het indringende, raadselachtige verhaal, de secure beschrijvingen, de loutering op het einde maken van Nachtpassagier een perfecte novelle. De actualiteit ervan is een tragische bonus.” Lees hier de lovende recensie van de NRC.