Nieuwe uitgave

Nathaniel Hawthorne – Fresh and lovely, yesterday

Redactie, geplaatst op 5 augustus 2016

Hawthorne
Nathaniel Hawthorne was een schrijver van korte verhalen en romans die als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amerikaanse Dark Romanticism wordt beschouwd.

Hawthorne (1804-1864) werd geboren in Salem, Massachusetts en stamde af van een familie van puriteinse kolonisten van de Massachusetts Bay Colony, een van de oudste en grootste kolonies van New England. Zijn voorvader John Hathorne was een harde en onverbeterlijke magistraat bij de beruchte heksenprocessen van Salem, waarbij twintig mensen werden geëxecuteerd en vijf in de gevangenis stierven. Om zich te distantiëren van zijn fanatieke voorvader veranderde Nathaniel zijn achternaam naar Hawthorne, maar zijn puriteinse achtergrond blijft doorschemeren in de thema’s van zijn allegorische werken, waarvan vele zijn toegespitst op de erfzonde, het bovennatuurlijke, het inherente kwaad, verdoemenis en verlossing. Hawthorne was een begaafd en productief prozaschrijver, en verkende deze thema’s met een diepgaand psychologisch inzicht in zijn korte verhalen die invloeden tonen uit de Duitse Romantiek van E.T.A. Hoffmann en Ludwig Tieck.

Rappaccini’s Daughter (1844) is een allegorische vertelling over een giftig meisje en haar meedogenloze vader. Een fragment van dit verhaal is nu opnieuw uitgegeven door Sea Urchin, als chapbook. Fresh and lovely, yesterday is met de hand gemaakt in een gelimiteerde oplage van 15 exemplaren, met artwork van Ben Schot.