Nieuws

Nescio in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Redactie, geplaatst op 25 september 2019


Een veertigtal handgebonden katernen van ‘De Uitvreter’, ‘Titaantjes’ en ‘Dichtertje’ van Nescio is tentoongesteld in de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam tot en met 31 oktober 2019.

In 2018 verscheen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar een jubileumuitgave van Nescio, 100 jaar na het verschijnen van de eerste druk in 1918, bestaande uit de drie verhalen ‘De Uitvreter’, ‘Titaantjes’ en ‘Dichtertje’.

Van deze uitgave werd een aantal sets katernen uit het machinale bindproces gelaten, en deze konden door tussenkomst van Atelier De Ganzenweide beschikbaar komen voor handboekbinders en boekenliefhebbers om zelf naar eigen wens en smaak te (laten) binden.

Een veertigtal van deze handgebonden katernen is nu tentoongesteld in de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (de OBA) aan de Oosterdokskade 7. De tentoonstelling loopt nog tot en met 31 oktober 2019 in vitrines op de tweede etage. Lees hier de recensie in het Parool.

Het oeuvre van Nescio (pseudoniem voor J.H.F  Grönloh) is klein, maar vooral de drie verhalen die hij tussen 1910 en 1918 schreef zijn klassiek geworden: ‘De uitvreter’, ‘Titaantjes’ en ‘Dichtertje’. Nescio’s werk gaat over jeugdige hemelbestormers die uiteindelijk altijd het hoofd moeten buigen voor de harde eisen van de maatschappij. Maar zijn werk gaat ook over de troost die de natuur biedt, hoewel die natuur steeds wordt bedreigd door ingrepen van mensen. Nescio is uniek in zijn combinatie van ironie en weemoed. In zijn eigen tijd werd het talent van Nescio niet direct door iedereen herkend, maar de invloed die hij op latere generaties uitoefende is enorm (bron).

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Stichting Handboekbinden in samenwerking met Atelier De Ganzenweide