Nieuwe uitgave

Nieuw werk van Hannah van Binsbergen

Door Anton de Goede, geplaatst op 3 december 2017


Wie nader kennis wil maken met Hannah van Binsbergen (1993), de dichteres die met KWAAD gesternte in 2016 de Nederlandse poëzie binnen stormde en met die bundel inmiddels in de (grote!) prijzen viel, kan terecht bij de radiodocumentaire ‘Hannah en Nika’ (luister hier online). Programmamaker en literair journalist Tom Rooduijn, ruim vier decennia ouder dan de debutante, speelt het als interviewer in een minuut of veertig klaar Van Binsbergen tot de meest vertrouwelijke confidenties te verleiden die veel verklaren over Van Binsbergens werk.

Hij sprak voor de documentaire, getiteld ‘Hannah en Nika’, uitgezonden in het NPO Radio 1 programma RadioDoc op 26 november 2017, meermaals met haar af op locaties in Amsterdam, zoals in het studentenhuis van de illustere vereniging Unica waar de dichteres inmiddels zo’n 2 jaar woont. In dit studentenhuis aan de Reguliersgracht, waar Herman Gorter ooit ook woonde, lijkt van Binsbergen zich thuis te voelen. Kern van de documentaire is de fascinatie van Van Binsbergen, die filosofie studeerde, voor de begin deze eeuw door zelfmoord jong gestorven Russische dichteres Nika Toerbina over wie zij inmiddels ook een hoorspel schreef.  Ogenschijnlijk is wat beiden bindt een zeer jeugdig succes, gekoppeld aan een nogal sombere levensvisie.

Nika Toerbina (1974-2002) begon rond haar zesde met dichten en publiceerde op haar tiende haar eerste poëziebundel, waarvan de ingesproken versie op een langspeelplaat in Rusland succesvol is geweest. Ook op YouTube zijn via ‘Nika Turbina’ diverse Russische opnamen te zien. In de radiodocumentaire horen we Van Binsbergen begripvol praten over het levensgevoel dat spreekt uit het werk van Toerbina. ‘De gedichten van Toerbina gaan over tijd en eeuwigheid, er lijkt een voorafschaduwing van haar eigen einde in te zitten. Ik had geen vrouw hoeven worden, zegt ze als twintiger: alles wat ik wilde zeggen, heb ik gezegd als kind.’

Zeer passend en modern werd van de radiodocumentaire een cross mediaal project gemaakt: toen uitgever Marc Vleugels hoorde dat Hannah van Binsbergen het oeuvre van de tot dusver in Nederland onbekende Toerbina in ons taalgebied zou introduceren (voor het hoorspel én de documentaire had zij inmiddels de jonge slavist Lennard van Uffelen aan het vertalen gezet) aarzelde hij geen moment en bood aan twaalf van die vertalingen te bundelen en uit te geven, aangevuld met vier gedichten waarin Hannah van Binsbergen reflecteerde op die poëzie. Onder de titel Mijn leven is een schetsblad staat deze uitgave, in een genummerde oplage van 200 exemplaren, te verschijnen op 10 december tijdens de Beurs van Bijzondere Uitgevers. Hannah van Binsbergen zal naar verwachting ’s middags aanwezig zijn om de bundel te signeren.

Het hoorspel Nika geschreven door Hannah van Binsbergen, geregisseerd door Joel Vegt, zal te beluisteren zijn, op NPO Radio 1, in de nacht van 26 december vanaf 00.00 uur als onderdeel van het project Fluiten in het Donker (samenwerking tussen verschillende omroepen, het NPO-Fonds & het Nederlands Letterenfonds).