De nieuwe Parelduiker staat op het punt te verschijnen en bevat deze keer vier artikelen die inspelen op het Boekenweekthema (Verboden vruchten).
Boeken en kunstwerken kunnen om uiteenlopende redenen verboden vruchten worden. Wegens hun scabreuze karakter natuurlijk. Of om politiek ongewenste c.q. verwerpelijk geachte elementen. In deze speciale Boekenweek-Parelduiker wordt vier keer in gezoomd op verboden boeken: de als pornografie bestempelde ‘realistische romans’ van Jan Brandts, de in beslag genomen realistische romans van Hugo Beersman, de als fascistisch gebrandmerkte kunstwerken van de Schotse kunstenaar Ian Hamilton Finlay en het toneelstuk Jan Pietersz. Coen van J. Slauerhoff.
Parelduikermiddag: Jan Pietersz. Coen – een verboden toneelstuk van Slauerhoff
De Parelduiker houdt een feestelijke Parelduikermiddag aan het begin van de Boekenweek, op zaterdag 25 maart van 16 tot 17.30 uur in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (oba), rond het thema: Jan Pietersz. Coen – een verboden toneelstuk van Slauerhoff.
Vele malen werd een uitvoering van dit toneeldrama verboden. Pas in 1961 werd een opvoering toegestaan, eenmalig en achter gesloten deuren. Spelers van toen vertellen erover. Scènes uit het gewraakte stuk worden gelezen en van commentaar voorzien. Met medewerking van Slauerhoff-biograaf Wim Hazeu, Hugo Koolschijn, Celia Nufaar, Ger Thijs, Krijn ter Braak, Paul Rutgers van der Loeff en Boudewijn Chabot. De middag wordt afgesloten door de dichteres Marieke Rijneveld (C. Buddingh’-prijs 2016), die voordraagt uit haar werk. Moderator is Anton de Goede. De toegang is vrij, maar aangeraden wordt te reserveren via de website van de oba.
De Parelduiker 2017/1 verschijnt in de eerste week van maart.