Nieuwe uitgave

Nieuwe uitgave de Parelduiker

Redactie, geplaatst op 7 maart 2019

De Parelduiker is een tijdschrift over schrijvers en literatuur. Circa 5 maart verscheen de nieuwste uitgave.

Brieven van Carry van Bruggen aan Marie Anne Tellegen
Carry van Bruggen (1881-1932) is de enige modernistische schrijfster van Nederland. Haar romans Heleen en Eva worden zeer gewaardeerd. Menno ter Braak, J.L. Heldring en Barber van der Pol, to name a few, bewonderden haar filosofische werk Prometheus. Een echte biografie ontbreekt echter nog, ook omdat weinig persoonlijke correspondentie bewaard is gebleven. Maar het Nationaal Archief bevat ruim veertig brieven van Van Bruggen aan haar ambitieuze vriendin Marie Anne Tellegen, die later als directeur van het Kabinet der Koningin de ‘ongekroonde onderkoningin’ van Nederland genoemd werd. Deze correspondentie laat Carry van Bruggen zien als schrijfster, als moeder, als minnares en vooral als hardwerkende, gescheiden vrouw.

Voskuils Bureau op de radio
J.J. Voskuil werkte op de achtergrond mee aan het hoorspel dat regisseur Peter te Nuyl en acteur Krijn ter Braak van zijn zevendelige roman Het Bureau maakten. Uit de briefwisseling die Voskuil met hen onderhield blijkt hoe groot zijn inbreng was in het scenario en hoe persoonlijk zijn betrokkenheid bij het boek en de personages. De scheidslijn tussen J.J. Voskuil en hoofdpersoon Maarten Koning lijkt steeds dunner te worden naarmate hij meer instructies geeft. Zijn betrokkenheid zorgde uiteindelijk ook voor teleurstelling.

Janwillem van de Wetering: Zen en de kunst van het schrijven
De schrijver van de politieromans over Grijpstra en De Gier was rond 1980 een gevierd bestsellerauteur in binnen- en buitenland. Zijn avontuurlijke leven was ook onderdeel van zijn verkoopsucces: hij maakte deel uit van een motorbende, vertoefde lange tijd in een zen-boeddhistisch klooster, verdiende zijn geld in de handel en was politievrijwilliger. Uiteindelijk landde hij op een afgelegen plek in Amerika. Gaandeweg werd hij ook door de literaire kritiek omarmd.

ISBN 978 90 5937 537 5 | 80 pagina’s | €13,50

De Parelduiker is een uitgave van de Stichting Het Oog in ’t Zeil i.s.m. Uitgeverij Bas Lubberhuizen en wordt financieel ondersteund door het Nederlands Letterenfonds en de Stichting Vrienden van De Parelduiker.