Nieuwe uitgave

Objectief Nederland

Redactie, geplaatst op 1 juli 2016

objectief_nederland_klein-212x300
Eind juni verscheen bij Babel & Voss Objectief Nederland – Objective Netherlands. Het tweetalige boek van uitgever Reinjan Mulder begeleidt de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum (t/m 25 september). 


Kern van het boek vormen de 208 foto’s die Mulder in 1974 maakte in het kader van het kunstproject ‘Objectief Beeld van Nederland’. Daaromheen vertelt hij het curieuze en soms licht absurde verhaal van de jonge rechtenstudent die hij 42 jaar geleden was en die, geïnspireerd door Ludwig Wittgensteins Tractatus logico-philosophicus en A.D. de Groot’s Methodologie, met landkaarten, een kompas en een camera op zoek ging naar de ‘objectieve’ werkelijkheid in Nederland. Weken lang trok hij door de klei van de nieuwe Flevopolders, over de Limburgse heuvels en door drassige Friese weiden, hij voer met zeilbootjes en grote schepen mee over het IJsselmeer, de Waddenzee en de Oudegaasterbrekken en belde doodgemoedereerd bij een doorzonwoning in Velp aan, alles om ‘blindelings’ zijn opnamen te kunnen maken van ‘de objectieve werkelijkheid’ die hij aantrof.
 Het boek bevat verschillende werkopnames van de kunstenaar in actie en wordt ingeleid door Rijksmuseum-conservator Harm Stevens.

Objectief Nederland –Objective Netherlands is te koop in enkele musea, als het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, en de betere boekhandel.