Nieuwe uitgave

Ode aan de liefde

Redactie, geplaatst op 11 mei 2018


De liefde wordt bedreigd, waarschuwt de Franse filosoof Alain Badiou. Door ons verlangen naar comfort, veiligheid en zelfbescherming, verzekeren we ons liever tegen de risico’s van de liefde dan dat we onszelf op het spel zetten. Ook de filosofie is hieraan schuldig. Een terugkeer naar een oud ideaal van ‘eenwording’ is niet mogelijk.
Badiou betoogt dat de liefde alleen gered kan worden als we haar opnieuw uitvinden. In dit interview analyseert hij de rol van de filosofie, de waarheid, de kunst en de politiek om deze ommekeer tot stand te brengen.

Recensie van T.M. Bauduin:
Dit bijzonder mooi vormgegeven boekje (de gehele tekst is gedrukt in rood) gaat inderdaad over de liefde. Het omvat een uitgeschreven interview van Nicolas Truong met de (steeds bekendere) Franse filosoof Badiou (geboren in 1937). Het uitgangspunt is dat de liefde bedreigd wordt: door commercialisering, romantische illusies, of darwinisten die haar tot seksuele driften herleiden. Aan de hand van vragen (een of enkele per hoofdstukje) reflecteert Badiou hierop. In zes hoofdstukjes komen de bedreigingen, maar ook liefde en politiek, kunst, filosofen, de waarheid en de constructie van de liefde aan bod. Het geeft hiermee een goede introductie tot het denken van Badiou, waarin waarheid, liefde en constructie(s) een grote rol spelen. Handzaam werkje; door de reflectieve toon en interview-vorm ook voor de matig in de filosofie ingevoerde lezer geschikt. Niet gemakkelijk, ook niet heel moeilijk. Met korte nabeschouwing van (filosoof) Joost de Bloois.

Vertaald door Ype de Boer en Robert Vinkesteijn
ISBN: 9789073040113
Prijs: €15,95

Te verkrijgen bij deze pagina van Uitgeverij van Parrèsia.