Nieuwe uitgave

Ode aan de liefde

Redactie, geplaatst op 22 april 2016

badiou
‘De liefde wordt bedreigd,’ zo stelt de spraakmakende Franse filosoof Alain Badiou in Ode aan de liefde, een toegankelijk interview door Nicolas Truong. Het hedendaagse Westen is in de ban van een verlangen naar comfort, veiligheid en zelfbescherming, waardoor de betekenis die de liefde aan het leven geeft in gevaar is. We verzekeren ons liever tegen de risico’s van de liefde, dan dat we onszelf op het spel zetten en van het ‘toeval’ van de ontmoeting een langdurige relatie maken. Ook de filosofie is hieraan schuldig door de liefde sceptisch tot een illusie te reduceren. Badiou wil niet terug naar een conservatief idee van liefde als ‘eenwording’, de liefde kan juist alleen maar gered worden als zij… opnieuw wordt uitgevonden.

Alain Badiou (1937) werd in Marokko geboren en geldt als een van de meest vooraanstaande en spraakmakende Franstalige filosofen. Hij studeerde wiskunde in Parijs en is hoogleraar aan de École Normale Supérieure.

Ode aan de liefde is bijzonder vormgegeven door Studio Meeusontwerpt: het gehele boek is in rode inkt gedrukt. Welke kleur leent zich immers beter voor een vurig pleidooi over de liefde en haar risico’s? Het nawoord is geschreven door Joost de Bloois, filosoof en als universitair docent literatuurwetenschap en cultural analysis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ode aan de liefde verschijnt bij Uitgeverij Parrèsia.