Recensie

Ooto ooto ooto boem

Door Jan Dietvorst, geplaatst op 9 juni 2017


Op 14 juni 1969 werd Jan Hanlo op zijn Vincent motor op de provinciale weg bij Valkenburg bij het inhalen door een tractor geschept. Twee dagen later overleed de schrijver in ziekenhuis Sint Annadal te Maastricht. Tractorbestuurder J.B. werd tot een boete van 330 gulden en drie maanden rijontzegging veroordeeld. Nagenoeg niet bekend is dat Hanlo op 21 januari 1938 een voetganger aanreed die enkele weken later aan zijn verwondingen overleed. Het nieuwe nummer van De God van Nederland staat vol met ongelukken.

Bob Polak en Frederik van der Kamp schrijven in het redactioneel: “Voor zover ons bekend bestaat er geen overzicht van de dood-per-ongeluk van Nederlandse schrijvers en dichters. Wel bestaan er boeken met necrologieën van schrijvers en boeken met begraafplaatsen van schrijvers. (…) Criterium voor onze inventarisatie van de dood-per-ongeluk is dat het (Nederlandstalige) slachtoffer op zijn minst één publicatie op zijn naam moet hebben staan. Verder richten wij ons uitsluitend op dodelijke ongelukken in de vorige en deze eeuw (en in vredestijd).”

Net als geluk valt het ongeluk de mens zonder aanleiding of reden toe. Het menselijk bestaan blijkt maar weer eens uiterst kwetsbaar bij lezing van de vaak bizarre berichten over aanrijdingen, verdrinkingen en vliegtuigongelukken. Monique Baars schrijft in dit 15e nummer van De God van Nederland over de lange steile trap die naar kunstenaarssociëteit De Kring leidt. Zij citeert penningmeester Rien Bazen: ‘Er zijn regelmatig mensen van de trap gevallen, maar nooit leden, hoogstens introducés.’

De God is sterk in speurwerk naar literaire trivia waar de meeste lezers nog nooit van hebben gehoord. In het tijdschrift staat een foto van Karel van het Reve die in de winter van 1970 uit zijn in het Leidse Rapenburg te water geraakte Austin Glider wordt geholpen. Het is opmerkelijk dat de foto werd gemaakt. Van de aanrijding van Hanlo is er ook een in het tijdschrift afgedrukt. W.F. Hermans is gefotografeerd met zijn linkerarm in verband na een val in de Brusselse metro. Het lijkt soms wel alsof de shock & awe van andermans ongeluk de toeschouwers niet alleen tot verslaglegging maar ook tot levensvreugde en optimisme aanzet. Het wachten is op de studie naar de sociologie en psychopathologie van de kijkersfile.

De God Van Nederland #15. Voor abonnementen ten bedrage van 30 euro (40 euro voor het buitenland) storten op rekening NL15INGB0004941252 ten name van Stichting Polak & Van der Kamp / Gebed Zonder End, Amsterdam.