Nieuws

Opening ‘Von Wersin’s Kitchen’ in Amsterdam

Redactie, geplaatst op 9 november 2018

Op vrijdag 16 november vindt de opening van de expositie ‘Von Wersin’s Kitchen’ plaats in de Nautilus Expobar in Amsterdam.

“Daar achter die zware brede deur met het ijzerbeslag is Von Wersin’s Keuken. Laten we voordat we naar binnen gaan even stilstaan bij de vraag, waarom deze afdeling van het Ornament, naast die van het Symbool en het Teken is opgenomen in het Paleis voor Typografisch Metselwerk, en waarom we gaan buurten in de nalatenschap van een man die in 1942 een boek publiceerde onder de titel Das elementäre Ornament und seine Gesetzlichkeit?”

Textiel, aardewerk, glas, manden, gevels, hekken, sieraden, kleden, vloeren, boeken, kisten en oneindig veel andere gebruiksvoorwerpen worden al sinds mensenheugenis versierd. In alle tijden en in alle beschavingen heeft de mens de behoefte gehad aan cadans en ritme, die zich uit in dansen, zingen, bewegen, maar óók in het maken van ornamenten, wat daaraan nauw verwant is. En hoewel het ornament nog steeds wordt gezien als het domein van ambachtelijkheid en volkskunst maakt het wel degelijk – en misschien wel steeds meer – onderdeel uit van het werkveld van de ontwerper.

Wolfgang von Wersin heeft voor zijn publicatie Das elementare Ornament und seine Gesetzlichkeit een schema gemaakt van het ritmische, eenvoudige ornament. Voorbeelden uit Von Wersin’s boek komen in de installatie van Richard Niessen bij elkaar in een kruising tussen een memoryspel en een enorm kruidenrek.

Grafisch ontwerpers Loes van Esch en Simone Trum (Team Thursday) raakten tijdens hun residentie in de stad Seoul gefascineerd door de patronen die ze als mysterieuze metselaarstekens ontdekten in de bakstenen van de Zuid Koreaanse huizen. Ze brachten deze gevonden ornamenten terug naar hun studio in Rotterdam. Daar werden de patronen gesorteerd en gecategoriseerd, geëxtraheerd, overgetrokken, omgedraaid, herhaald, vervormd, vergoot of verkleind. Als beroemde chef-koks experimenteerden Loes en Simone met vorm, permutatie, structuur en kleur, en de verslavende uitdagingen die in de beperking van de spelregels liggen. In ‘Von Wersin Kitchen’ kookten ze met grafiek en geven ze een kijkje in de keuken.

Opening ‘Von Wersin’s Kitchen’, vrijdag 16 november, Nautilus Expobar, Amsterdam.
18:30 Eet mee met de Nautilus Keuken (€ 5,- / reserveren via info@palaceoftypographicmasonry.nl)
20:00 Lezing Team Thursday
21:00 Opening ‘Von Wersin’s Kitchen’