Nieuwe uitgave

Parelduiker: Gerrit Komrij

Redactie, geplaatst op 24 mei 2017


De nieuwe Parelduiker is deze keer gewijd aan Gerrit Komrij. Op 5 juli wordt zijn vijfde sterfdag herdacht, o.a. met de uitgave van zijn onbekende debuutroman De lange oren van Midas en met een speciale aflevering van De Parelduiker.

Op 5 juli 2017 is Gerrit Komrij vijf jaar geleden overleden. Hij wordt al een half decennium zeer node gemist, wellicht het meest als commentator en duider van de vele wanen en waanzinnigheden van deze zonder hem wel erg duistere en humorloze tijden. Of het nu ging om migranten, populisme, homoknuffelarij versus anti-homogeweld, cultuurafbraak, de treurbuis, politici, islamitisch radicalisme, de neergang van de PvdA of het verraad van zijn generatie – Komrij drong door tot de kern van kwesties. Dat deed hij in zijn hoedanigheden van ‘woordvoerder van niemand’ en ‘kleinst mogelijke mondige minderheid’ op strikt persoonlijke titel door dwars tegen de tijdgeest en de communis opinio in te gaan.

Die averechtse houding kenmerkte het volledige, vrijwel onafzienbare oeuvre dat hij in bijna een halve eeuw produceerde als dichter, columnist, essayist, criticus, toneelschrijver, romancier, vertaler en bloemlezer. Voor een eindbalans of een geconsolideerde verlies- en winstrekening is het nog te vroeg. Maar in dit dubbelnummer worden wel de verschillende kanten van zijn veelzijdige oeuvre en persoonlijkheid getoond. Zoals zijn relaties met de Zuid-Afrikaanse literatuur, het toneel- en vertaalwerk waarmee hij eerst hemelhoge roem vergaarde maar daarna veel kritiek te verduren kreeg, zijn gevreesde en vileine televisiekritieken, de talloze bloemlezingen, de botsing met J. Bernlef, zijn rol als homo-activist en zijn rol als Dichter des Vaderlands en inspirator van collega-dichters van toen en nu. Voorts biedt dit nummer inkijkjes in Komrij-antiquariaatscatalogi en in zijn papieren geheugen. Een gevarieerde en kleurrijke verkenning van het Komrijk dus en tegelijk een eerbetoon aan een unieke en inspirerende vriend van de poëzie, boeken en schone letteren.

M.m.v. Arie Pos (gastredacteur), C.J. Aarts, Gerardjan Rijnders, Kester Freriks, Gert Hekma , Ad Zuiderent, Ditmar Bakker, Frits Abrahams, Rob Schouten, Sander Bax, Jaap van der Bent, Lennard van Rij, Ingrid Glorie, Petrovna Metelerkamp, Daniel Hugo, Feline Streekstra, Menno Voskuil en Peter van Hugten.