Nieuwe uitgave

Paul Gellings – Steden van Pandora

Redactie, geplaatst op 6 mei 2020


Drie vertellingen vol vertelplezier, altijd opvallend leesbaar. In Steden van Pandora toont Paul Gellings zich niet alleen een meester op de korte baan, hij gaat ook nog eens poëtischer en raker te werk dan in zijn eerdere boeken.

In elk van deze drie vertellingen speelt in een stad waar kleinere of grotere rampen uit de doos van Pandora kruipen. In Manchester wordt een moord gepleegd in het Vechtdal en weet een man verbazingwekkend ongezien naar het buitenland te reizen. Tevens lezen we hier een liefdesgeschiedenis tussen twee gewonde zielen die elkaar toevallig tegen het lijf lopen en samen een nieuw evenwicht vinden.

Het tweede verhaal, Helen, neemt ons mee naar de Groningse nieuwbouwwijk Beijum en vertelt van een bijzondere vriendschap tussen een man en een vrouw. Zij is verliefd op de liefde, maar niet op hem. Of hun vriendschap bestand is tegen de erosie van de tijd blijft de vraag. Daarnaast beschrijft dit verhaal het rusteloze gelukszoeken van babyboomers in de jaren tachtig.

In Een vlakte in de stad heeft Gellings zijn herinneringen aan Enschede opgeschreven. Een belangrijke laag hierin wordt gevormd door Het Roombeek, waar zich destijds de vuurwerkramp heeft voltrokken. Al dan niet weggevaagde straten worden door Gellings zo opgeroepen dat zelfs wie de stad niet kent moeiteloos met hem mee kan wandelen.

Steden van Pandora van Paul Gellings verschijnt op 13 mei bij Uitgeverij Passage. Wie nu intekent ontvangt vanaf die dag een gesigneerd exemplaar thuis (intekenactie geldt tot 13 mei).