Nieuwe uitgave

Pjeroo Roobjee – De rodeo van een lassowerper

Redactie, geplaatst op 20 januari 2020


Een uitgave van twee lezingen die kunstenaar Pjeroo Roobjee gaf voor studenten van de Vrije Universiteit Brussel. Hij hield die in het kader van de eerste VUB-Luc Bucquoy-prijs, die Roobjee kreeg toegekend voor zijn literair werk.

Pjeroo Roobjee, pseudoniem van Dirk De Vilder, (Gent, 7 februari 1945) is een Vlaams kunstenaar. Hij is werkzaam als een veelzijdig kunstenaar: schilder, tekenaar, graficus, acteur, causeur, dichter, romancier, theatermaker, entertainer en zanger. Hij volgde lessen schilderkunst, tekenkunst en graveren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van zijn geboortestad en aan de voorbereidende afdeling van de Rijksacademie te Amsterdam. 

Zijn plastische zowel als zijn literaire bezigheden werden meermaals bekroond. Zo werd hij menig keer onderscheiden in de Prix de la Jeune Peinture, werd hij laureaat van de Leo J. Krynprijs voor zijn debuutroman ‘De Nachtschrijver’ en ontving hij in 1984 de Eugène Baie-prijs. In 1994 werd hem de Louis Paul Boonprijs toegekend, in 1998 werd hij bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord en in 2004 werd hij laureaat van de Cultuurprijs van de stad Gent voor zijn literair werk. In 2018 werd de Luc Bucquoye-prijs van de Vrije Universiteit Brussel aan hem toegekend.

Grafische vormgeving: Jelle Jespers.
‘De rodeo van een lassowerper’ is verschenen bij Uitgeverij Demian.