Nieuwe uitgave

Prophit – Vanity of Existence

Redactie, geplaatst op 17 januari 2019

Is het bestaan één grote ellende? Het geheel aan de internationale collagekunst gewijde Prophit Art Zine ontleent zijn thema dit jaar aan de Grote Pessimist, Arthur Schopenhauer. Vanity of Existence heet het nummer.

Evenals de eerdere afleveringen, die gewijd waren aan punk en dada, biedt dit themanummer een staalkaart aan hedendaagse collagekunst, met bijdragen van een twintigtal kunstenaars uit de hele wereld. Onder hen de Amerikaan Adam Stoves, de vanuit Barcelona opererende Uruguayaan Juan Fielitz, Tinca Veerman uit Nederland, Lydia Mojzis uit Berlijn en K Young uit Engeland. Een collage scheurt ons beeld van de werkelijkheid letterlijk aan stukken. Als alles vervormende kunstvorm is de collage daarom dè manier om gevoelens uit te schreeuwen of een boodschap in te peperen.

Op speciaal verzoek van redactrice Lula Valletta kruist voormalig PiL-bassist Jah Wobble in het voorwoord de degens met Schopenhauer over de vraag hoe zinloos het leven eigenlijk is. Jah Wobble, berucht uit de entourage van de Sex Pistols, en door Johnny Rotten gerekruteerd als bassist van diens post-Pistols post-punk band Public Image Limited (PiL), is zelf natuurlijk ook geen kleine jongen als het op anarchie en nihilisme aankomt. Hij kan dan ook een heel eind met Schopenhauer meekomen. Maar vanuit Boeddhistisch oogpunt ziet deze aartspessimist volgens Wobble toch wel iets over het hoofd. En hoeven wij het moede hoofd niet in de schoot te leggen bij zoveel leegte in het bestaan. Er is namelijk niet alleen lijden, maar ook een ontsnapping uit dat lijden.

Valt er dan toch zin te geven aan de zinloosheid? Dat is in elk geval wat elk van de twintig collagisten in Prophit Art Zine ieder op geheel eigen manier voor elkaar weet te boksen. Zoals de dadaïsten hun vrolijke dadamars sloegen bij de totale ontluistering, en zoals de punks lol trapten juist door te bezingen dat er geen lol meer aan was, zo maken de collages in dit nummer van Prophit Art Zine Jah Wobble’s weerlegging van Schopenhauer waar. De verbeelding van de leegte is meteen de ontsnapping uit die leegte. Even simpel als doeltreffend doet bijvoorbeeld D.M. Nagu dat door oubollige prentbriefkaarten te integreren in portretfotografieën. Isabel Reitemeyer met haar onttakeling van poezelige dierenplaatjes, Nicky Symptome met zijn masker-maskers en Lula Valletta zelf met haar levende dode landschapsarchitectuur.

ISSN: 2590-1079 | 76 pagina’s | oplage van 100 | Prijs: €15

Prophit – Vanity of Existence is gedrukt door Stencilwerck en verkrijgbaar in o.a. de kunstboekenwinkel Page Not Found (Boekhorststraat 126 in Den Haag) op 26 januari 2019 vanaf 15:00.

Meer informatie over Prophit Art Zine via hun Facebookpagina.