Nieuwe uitgave

Rapiarium – Lezen met de pen

Redactie, geplaatst op 5 maart 2019

Op de sociale media zijn tegeltjeswijsheden niet meer weg te denken. In Rapiarium brengt schrijfster Hanneke Eggels echter een heel persoonlijke ode aan de voor haar betekenisvolle schrijvers en denkers. Het boek bevat een selectie van citaten uit de notitieboeken die zij vanaf 1980 bijhield tijdens het lezen. Rapiarium is daarmee een prachtige dwarsdoorsnede uit de literatuur, inclusief honderd citaten van Nobelprijswinnaars.

Hanneke Eggels noemt zichzelf een discriminerende lezer. Zij las met de pen en haar notitieboekjes inspireerden haar tot een geestelijke oefening: herkauwen met het hart om zelf schrijver te worden. Tweehonderdvijftig citaten staan chronologisch genoteerd.

Rapiaria (Latijn: rapere = grijpen, snel opnemen) uit de beweging van de Moderne Devotie bestaan meestal uit broksgewijze, verzamelde teksten zonder veel onderlinge samenhang. Dikwijls werden ze geschreven op stukjes papier of perkament of op wastabletten. Dergelijke persoonlijke rapiaria zijn zelden bewaard gebleven. Vaak werd het rapiarium van een medebroeder bij diens overlijden vernietigd of met hem begraven. Dat van Thomas à Kempis is overgeleverd en beroemd.

Op zondag 17 maart organiseert uitgeverij Cour de Culture samen met auteur Hanneke Eggels van 14.00 tot 16.30 uur een matinee met aansluitend een borrel, ter ere van haar boekpublicatie. Graag vooraf aanmelden via e-mail: muse@eggels.com.
Locatie: Kasteel Nieuwenbroeck 2, 5954 CL Beesel.

Op zaterdag 25 mei om 14.00 uur vindt in Boekhandel Dominicanen in Maastricht ook een lezing over Rapiarium. Lezen met de pen plaats.

 ISBN 9789491206115 | 132 pagina’s | € 25,-

 

Verschenen bij Uitgeverij Cour de Culture.