Nieuwe uitgave

Rembrandt–Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters

Redactie, geplaatst op 11 oktober 2019


Rembrandt–Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters‘ presenteert topstukken van de twee grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Uitgegeven door Nai010 Uitgevers, ter gelegenheid van o.a. het Jaar van Rembrandt 2019.

Werken van Rembrandt en Velázquez worden gepresenteerd in een context van tijd- en landgenoten, met spectaculaire werken van onder anderen Zurbarán, Vermeer, Murillo, Hals, Valdés Leal, Torrentius en Ribera. ‘Rembrandt–Velázquez’ gaat vooral over thema’s als religie en realisme, schoonheid en emotie, waarbij de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren worden gepresenteerd en zo met elkaar in dialoog gaan.

In zijn essay zoekt Hans den Hartog Jager naar de verschillen én de overeenkomsten tussen twee van de grootste schilders aller tijden – en komt daarbij tot een verrassende conclusie. Cees Nooteboom neemt de lezer mee in zijn herinneringen aan Spanje en in zijn overpeinzingen over de geschiedenis en de kunst van het land dat hij zijn tweede vaderland heeft genoemd.

Gregor J.M. Weber is hoofd van de afdeling Beeldende Kunst van het Rijksmuseum. Hans den Hartog Jager is kunstcriticus, auteur en curator. Cees Nooteboom is schrijver en woont afwisselend in Nederland en Spanje. Irma Boom tekende voor het ontwerp.

Het boek ‘Rembrandt–Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters’ verschijnt bij Nai010 Uitgevers ter gelegenheid van het Jaar van Rembrandt 2019 en 200-jarig jubileum van het Museo del Prado in Madrid. Van 11 oktober 2019 t/m 19 januari 2020 is in het Rijksmuseum Amsterdam de tentoonstelling ‘Rembrandt – Velazquéz. Nederlandse en Spaanse Meesters’ te zien. Topstukken voor het eerst samengebracht dankzij de unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum.