Nieuwe uitgave

Stedelijke megaprojecten in ‘The Grand Projet’

Redactie, geplaatst op 13 december 2019


Het aantal stedelijke megaprojecten – hier Grands Projets genoemd – neemt wereldwijd toe. Ze zijn in hoge mate de drijvende kracht achter stedelijke verdichting en zijn vaak bedoeld om de stadsuitbreiding naar een hoger niveau te tillen. Als zodanig kunnen Grands Projets worden gezien als manifestaties van het groeiende belang van de economische en politieke agenda’s in steden. Ze creëren een productief moment om recente stedelijke trends te onderzoeken in de wereldwijd verbonden vorm van geconcentreerde verstedelijking.

Het Engelstalige boek ‘The Grand Projet. Understanding the Making and Impact of Urban Megaprojects‘ verdiept zich in de adaptieve en inclusieve capaciteiten van stedelijke megaprojecten en biedt een nieuwe, alomvattende lezing van geselecteerde stedelijke megaprojecten in Azië en Europa met een vergelijkend overzicht van de belangrijkste momenten met betrekking tot hun rol in de hedendaagse stedelijke ontwikkeling.

Dit is de eerste uitgebreide studie naar stedelijke megaprojecten in Azië en Europa. Met acht case studies: Marunouchi Tokyo, Lujiazui Shanghai, West Kowloon Hong Kong, Marina Bay Singapore, HafenCity Hamburg, La Défense Paris, 22@ Barcelona and King’s Cross London. Redactie: Kees Christiaanse, Anna Gasco en Naomi Hanakata. Ontwerp door Studio Joost Grootens. Uitgegeven door Nai010 Uitgevers, in samenwerking met: The Future Cities Laboratory (FCL), ETH-Zurich and Singapores National Research Foundation (NRF).