Nieuwe uitgave

Stel dat… een reeks komische hypotheses

Redactie, geplaatst op 1 november 2019


Het nieuwste prentenboek van Uitgeverij Boycott is een verzameling van absurde ‘stel dat’ scenario’s die schrijver Alastair Reid bundelde in zijn boek Supposing (1960). Het boek is recent opnieuw geïllustreerd door Joohee Yoon die vanuit een hedendaags perspectief het tijdloze verhaal van de Schotse auteur weer in de schijnwerpers zet. Yoon voorziet deze editie van expressieve illustraties die de kinderlijke fantasiewereld weerspiegelen.

Als kind hoor je nu eenmaal veel dingen niet te doen. Maar wat als je die dingen niet echt zou doen, en je ze gewoon inbeeldt? Dan zou je bijvoorbeeld kunnen stellen dat je een tweelingbroer had, maar dit nooit aan iemand vertelde en je maar de helft van de tijd naar school ging. Stel dat … is een humoristisch prentenboek vol met gedachte-experimenten die stuk voor stuk een ode zijn aan de verbeelding.

“Stel dat ik in een boek las hoe je in een dier kon veranderen en dat ik een spreuk zei om mezelf in een poes te veranderen en dat ik later op het boek ging staan om mezelf terug te veranderen in een mens maar toen tot de ontdekking kwam dat ik niet kon lezen…”

Over de auteur
Alastair Reid (1926-2014) was een vooraanstaande Schotse schrijver, die bekend stond voor zijn poëzie, proza en vertalingen van de Latijns-Amerikaanse auteurs, zoals Jorge Luis Borges en Pablo Neruda. Hij publiceerde meer dan 40 boeken, waaronder kinderboeken, en zijn essays en gedichten verschenen regelmatig bij het tijdschrift The New Yorker. Zijn werk is enorm toegankelijk en verraadt een poëtische lichtzinnigheid die ook het boek Stel dat… kenmerkt.

Over de illustrator
Joohee Yoon is een illustrator die graag de uitdaging aangaat om geschreven tekst visueel te interpreteren. Ze combineert vaak illustratie met design en gebruikt voor haar projecten zowel traditionele als industriële printtechnieken. Yoon heeft reeds verschillende noemenswaardige kinderboeken geïllustreerd. Zo werd The Tiger Who Would Be King door The New York Times uitgeroepen tot één van de best geïllustreerde kinderboeken. Haar werk tref je naast in boeken ook in tijdschriften zoals The New York Times en The New Yorker aan.