Nieuwe uitgave

Stereosophic Conjunctions

Redactie, geplaatst op 12 augustus 2016

stereo
Beeldend kunstenaar Paul Bogaers (1961, Tilburg, Nederland) omschrijft zijn werk graag als ‘gedachtenfotografie’. Gebruikmakend van een medium dat vooral excelleert in het tonen van de wereld zoals deze eruit ziet, zoekt Bogaers al jaren naar manieren om door middel van foto’s een innerlijke wereld uit te drukken.

Het fotograferen van het onzichtbare dus – hoe gaat dat in zijn werk? Bogaers ontwikkelde hiervoor een geheel eigen methode. Hij begint met het verzamelen, tamelijk intuïtief, van foto’s uit zeer verschillende bronnen, zoals gevonden amateurkiekjes, ansichtkaarten, knipsels uit boeken en tijdschriften en ander bestaand fotomateriaal. Samen met de foto’s van eigen hand, die hij meestal maakt zonder enig vooropgezet idee, vormen al deze beelden een uitgebreide verzameling die dient als reservoir voor Bogaers’ associatieve experimenten. Op de tafel, op de grond of op een beeldscherm wordt hen de kans geboden om verrassende, wonderlijke of soms ook onmogelijke combinaties te vormen, zoals ‘de toevallige ontmoeting van een paraplu en een naaimachine op een operatietafel’ bij Comte de Lautréamont.

Een selectie van zevenentwintig beeldcombinaties, oorspronkelijk afgedrukt op zwart/wit barietpapier en hier in duotone weergegeven, biedt een uitzonderlijke uitsnede uit het surreële oeuvre van Paul Bogaers van de afgelopen jaren.

Stereosophic Conjunctions is uitgegeven door Timmer Art Books. Er is ook een speciale editie verkrijgbaar met een genummerde en gesigneerde fotoprint.