Nieuwe uitgave

Sterven als een stoïcijn

Redactie, geplaatst op 30 april 2019

Zomaar uit het niets komen ziekte, sterven en dood een leven binnen. Vage buikklachten en een onbestemd gevoel, daarmee gaat Paul (61) naar de dokter. Hij heeft uitgezaaide kanker en is niet meer te genezen.

Sterven als een stoïcijn laat zien hoe Paul en zijn vrouw Marja op stoïcijnse wijze met de ziekte ‘dealen’. Daarbij komen vragen aan de orde als: Wat kan je helpen om met een aangekondigde dood om te gaan? Hoe communiceer je met artsen, met vrienden en met elkaar? Wat is kwaliteit van leven? Wat is waardig sterven? Hoe ga je om met euthanasie? Leidraad bij dit alles is de filosofie. Praktische filosofie van de stoïcijnen en van andere filosofen, maar ook eigen filosofische vragen en gedachten van de schrijfster.

Sterven als een stoïcijn is bedoeld voor alle mensen die te maken krijgen met tegenslag, ziekte of dood, om herkenning te vinden en zelf te gaan ontdekken hoe ze op een stoïcijnse manier kunnen omgaan met het lot dat hen treft.

Marja Havermans (1956) is filosoof en tekstschrijver/redacteur. Ze begeleidt socratische gesprekken en intervisies, geeft cursussen filosofie en workshops ‘In dialoog met ouderen’. Haar man Paul Rouwmaat overleed in 2016 aan alvleesklierkanker.

ISBN: 9789463401784 | 160 pagina’s | €19,90
Verschenen bij Uitgeverij Damon.